Boeken, School en Vrije tijd Reviews

365 dingen om te doen met je kleinkind | Boekentip!

365 dingen om te doen met je kleinkind | Boekentip! 3 april 2022Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

365 dingen om te doen met je kleinkind

Opa’s en oma’s verwennen hun kleinkinderen ontzettend graag. Moesten wij vroegen schooieren om een snoepje, de kleinkinderen krijgen snoepgoed alsof het elke dag Sint-Maarten is. Maar wat opa’s en oma’s ook zo fijn kunnen doen is leuke dingen doen met de kleinkinderen. Simpele dingen als naar de speeltuin gaan, een rondje fietsen of een uitje naar de kinderboerderij. Ik geniet er ontzettend als ik mijn ouders leuke dingen zie doen met mijn kinderen, dat is echt waardevol. Ik besef mij natuurlijk ook dat niet iedereen dat heeft omdat het leven kwetsbaar is of omdat je misschien wat verder weg woont van je (schoon)ouders. Het boek 365 dingen om te doen met je kleinkind van Annemarie Bon is voor opa’s en oma’s geschreven, maar er staan ook genoeg leuke tips in om zelf met je kinderen te gaan doen.

365 dingen om te doen met je kleinkind

Tip vooraf: bewaar alvast voordat je 365 dingen om te doen met je kleinkind koopt kurken, dopjes, kroonkurken, lege blikjes, karton, pijpenragers, lege flesjes nagellak, platte kiezelstenen, lege dozen, eenzame sokken, restjes zeep, lege jampotten, lege melkpakken, lege yoghurtbekers, stompjes kaars en oude kranten.

In dit boek staan 365 tips om te doen met een kleinkind. Voor elke dag wat wils, maar natuurlijk hoef je je niet per se aan de dagen te houden. Het gaat van bakken tot knutselen en van buitenspelen tot een boek voorlezen als het regent. De activiteiten verschillen van zelf croissantjes bakken tot zelf kaarsen maken of met zoutdeeg kleien.

Het leuke vind ik dat heel veel activiteiten makkelijk haalbaar zijn, maar toch net anders. Ga bijvoorbeeld eens heel vroeg naar buiten als het nog donker is en zoek een donker plekje. Wat kun je zien? Neem bijvoorbeeld een verrekijker mee en wijs je kleinkind de Grote Beer aan of de Poolster.


Niet voor elke activiteit heb je ook spulletjes nodig. Zo staan er ook simpele spelletjes in als woordbreien bijvoorbeeld. Daarbij kies je een thema als dierennamen en maak je met de laatste letter weer een nieuw dier. Dus als je kleinkind tijger zegt, maak je daarna een dier met de laatste letter, dus een raaf bijvoorbeeld. Die kan dan bijvoorbeeld weer flamingo zeggen en ga zo maar door.

Andere activiteiten sporen juist weer aan om samen naar het park te gaan. Maak bijvoorbeeld een mooi schilderij van zaden die je in de natuur hebt gevonden samen of maak samen een vetbol voor de vogels in de tuin.

Juist het simpele van 365 dingen om te doen met je kleinkind is zo leuk omdat het zo haalbaar is, maar toch samen een hele leuke activiteit. Wat dacht je bijvoorbeeld van samen een verrassingspakketje versturen? Schrijf samen een kaart naar iemand anders of koop een klein cadeautje en gooi het bij iemand door de bus! En heb je nog restjes make-up? Ga lekker samen schminken!

Schrijfster zelf ook oma

Recent sprak Het Parool nog met de schrijfster van het boek. Annemarie Bon (67) is zelf ook oma. Ze is toen gelijk begonnen aan het boek. Ze had al veel ervaring met schrijven en kinderen want ze was tien jaar lang hoofdredacteur van kindertijdschrift Taptoe en maakte ook veel vakantie- en doeboeken. Haar tip om niet te doen met de kinderen? ”“Niet te veel kant-en-klaarspeelgoed, dat is slecht voor de creativiteit van een kind. Geef klei, maak zelf vingerverf, onderneem wat, ga naar buiten. Vooral dat: de natuur in.”

Meer lezen? Lees hier onze review van André Kuipers en De Kleine Astronauten doeboek

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.