999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Alles over het blufspel Coyote | Review

Alles over het blufspel Coyote | Review 24 juli 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Het blufspel Coyote

Het is tijd voor een kaartspel waarbij alles draait om bluffen! Lukt jou dit niet dan lig je misschien wel uit het spel! Ik vertel jullie vandaag meer over het blufspel Coyote van 999 Games. Alles draait om bluffen, nadenken en het juiste bod doen. Lees je mee?

Het kaartspel Coyote van 999 Games

In het spel Coyote draait het om een Coyote die ooit bijna verdronk en al zijn bezittingen verloor toen hij samen met zijn vrienden de rivier overstak. De arme coyote werd heel verdrietig, maar ook heel jaloers. Daarom daagde hij andere dieren uit voor een spel om bezittingen te winnen. Als beruchte oplichter verzon hij een blufspel waarin iedereen moet liegen. Er doen geruchten dat het blufspel Coyote van 999 Games erg op dit spel lijkt!

Kaartspel Coyote van 999 Games

De inhoud

Het blufspel Coyote zit in een klein compact doosje. Een doosje dat eenvoudig mee te nemen is op reis, heel handig! Veel spelonderdelen passen er natuurlijk niet in zo’n klein doosje. Maar dat is ook niet nodig, je speelt dit spel met 17 speelkaarten, 18 spiekkaarten, 1 coyote kaart, 6 kaarthouders en de spelregels.

De inhoud

Hoe speel je het blufspel Coyote?

Voordat je het kaartspel Coyote kunt spelen is het van belang dat je alle speelkaarten schud en als gedekte stapel op tafel legt. Elke speler neemt een kaarthouder en zet die voor zich. Iedere speler krijgt vervolgens 3 spiekkaarten en legt die, met 2 open en 1 gesloten oog, naast elkaar voor zich neer. De overige kaarten gaan terug in de doos!

Kaartspel Coyote - de kaarten

Tijd om te starten! Coyote speel je in een aantal ronde. Aan het begin van elke ronde trekt iedere speler één kaart van de gedekte stapel zonder deze te bekijken. De kaart wordt in de kaarthouder geplaatst met de achterkant richting de speler, alle andere spelers zien dus de voorkant. Het is heel belangrijk dat een speler de voorkant van zijn eigen kaart niet ziet. Tenslotte wordt nog één kaart gedekt in het midden van de tafel gelegd, niemand weet wat er op deze kaart staat. Er wordt een startspeler gekozen en het spel begint.

Het blufspel Coyote

De startspeler voert zijn eerste beurt uit door een openingsbod te doen. De speler bekijkt de waarden van de speelkaarten van de andere spelers en vertelt dan een geschatte waarde van alle kaarten (inclusief de eigen kaart en de gedekte kaart op tafel). Er wordt een willekeurig getal gemeld en dat is het startbod. Nu is de volgende speler aan de beurt en deze speler heeft twee opties: het bod verhogen of het bod uitdagen.

  • Het bod verhogen: de speler meld een getal dat hoger is dan het getal van de vorige speler, daarna is de volgende speler aan de beurt.
  • Het bod uitdagen: in plaats van verhogen kan een speler kiezen om het huidige bod uit te dagen als hij denkt dat de totale waarde lager is dan het laatste bod. Bij het uitdagen worden alle kaarten open op tafel gelegd, ook de gedekte kaart die al op tafel lag. Tel alle waarden van de kaarten bij elkaar op om te kijken wie er gelijk heeft.

Is de totale waarde van de kaarten lager dan uit het huidige bod, dan wint de uitdager. Is de totale waarde van de kaarten gelijk of hoger dan het huidige bod dan verliest de uitdager. De winnaar draait 1 van zijn spiekkaarten met een gesloten oog naar de kant met een open oog. De verliezer moet 1 van de spiekkaarten in de doos terugdoen. Heb je geen spiekkaarten meer? Dan lig je uit het spel!

Natuurlijk is het spel niet zo makkelijk als het nu klinkt, er zijn namelijk ook speciale kaarten in het spel. Deze kaarten hebben geen vaste waarde, maar hun functie kan de totale waarde van de kaarten in het spel wijzigen. Evenals de spiekkaarten met een open oog, je mag jouw spiekkaart omdraaien en eenmalig de waarde van de gedekte kaart op tafel bekijken. Dat maakt het spel ineens een stuk spannender, niet?

Onze ervaring met dit blufspel

Wij zijn gek op kaartspelletjes! Dus wij gingen enthousiast aan de slag met het blufspel Coyote. Wat als eerste opvalt zijn de illustraties van de kaarten. Deze zijn gemaakt door Zona Evon Shroyer, zij is het grootste gedeelte van haar leven artiest geweest waarbij ze o.a. met acryl- en waterverf schilderde. En dat is te zien, de kaarten hebben prachtige illustraties. Maar terug naar het spel! Is het echt zo snel, spannend en uitdagend?

Coyote van 999 Games

Jazeker! In de basis zijn de regels heel eenvoudig, die heb je echt heel snel door. Maar de uitvoering van het spel is nog best lastig. Je weet natuurlijk de waarde van je eigen kaart en de waarde van de gedekte kaart op tafel niet. Twee onvoorspelbare factoren en alsof dat niet lastig genoeg is, de speciale kaarten helpen ook niet altijd mee. Goed nadenken, gokken en bluffen staan centraal in dit spel. Wat ons betreft een hele leuke vlotte uitdaging.

En wat ook erg leuks is, het spel bevat ook nog een oplichtervariant. Deze kan je spelen zodra de basisregels vertrouwd zijn. Dit geeft nog een extra dimensie aan het spel. In de oplichtervariant krijgen alle spelers de optie om te stemmen, wie wint er een uitdaging? Ook de gouden coyotekaart uit het spel speelt in deze editie een rol. Deze kaart heeft een extra functie die ingezet kan worden, hierbij komen er twee gedekte kaarten in het midden op tafel in plaats van één.

Gouden Coyote

Beide edities van het spel zijn uitdagend en vlot te spelen. Absoluut een spel dat bij ons tijdens een spelletjesavond op tafel gaat komen!

Ook leuk om te lezen: Kaartspel LAMA van 999 Games

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.