999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Blasting Billy – Tactisch kaartspel | Review

Blasting Billy – Tactisch kaartspel | Review 8 juni 2022Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Blasting Billy - Kaartspel

Yess, ik heb weer een nieuw tactisch kaartspel op mijn favorietenlijstje gezet! En dit keer is het Blasting Billy van 999 Games. En hoewel ik zelf altijd roep ‘Don’t judge a book by its cover’ vind ik het kaartspel toch leuker dan de boze Blasting Billy op de voorkant van het doosje. Benieuwd waar ik het allemaal over heb? Lees dan snel verder!

Het kaartspel Blasting Billy

Het kaartspel Blasting Billy neemt je mee terug in de tijd! Als lid van de bende van Blasting Billy heb je net de bankroof van je leven uitgevoerd. En de buit moet natuurlijk worden verdeeld! Er is echter één probleem, bendebaas Blasting Billy houdt niet van delen. Iedereen die meer buit claimt van Billy zelf heeft een probleem. In het tactische kaartspel Blasting Billy moet je dus slim de kaarten (buit) verdelen!

De inhoud

De inhoud van het kaartspel is heel eenvoudig en bestaat uit 60 speelkaarten en de spelregels. Het past dan ook in een klein doosje dat eenvoudig mee is te nemen op vakantie. Meer dan het kaartspel en wat medespelers heb je dan ook niet nodig om Blasting Billy te spelen.

Het kaartspel Blasting Billy
De inhoud

Hoe werkt het spel?

Het kaartspel Blasting Billy bevat 60 speelkaarten in vijf verschillende varianten: goud, biljetten, diamanten, juwelen en munten. En kaarten die handig maar ook heel vervelend kunnen zijn: dynamiet. Deze kaarten hebben vijf verschillende kleuren en vertegenwoordigen een waarde van 0 t/m 10 en van elke kleur is er een dynamietkaart. Voor aanvang van het spel schud je alle 60 kaarten en kijk je hoeveel kaarten je nodig hebt. Speel je met 2 spelers dan leg je 12 kaarten terug in het doosje en bij 3 spelers zijn dat 6 kaarten. Je mag de kleur van de kaarten (achterkant) bekijken, maar de voorkant niet!

Startopstelling

Heb je de juiste hoeveelheid kaarten, geef dan iedere speler 3 kaarten en leg de overige kaarten gedekt op tafel. Kies een startspeler en speel het spel vervolgens met de klok mee. Wanneer je aan de beurt bent heb je drie opties:

  • Een kaart gedekt in het midden leggen (aan Billy geven)
  • Een kaart in eigen buit leggen (claimen)
  • Een kaart gedekt afleggen (dumpen)
Blasting Billy - Kaarten

Een kaart aan Billy geven

Besluit je Billy een kaart te geven dan leg je deze gedekt in het midden van de tafel. Komen er meer kaarten bij, dan leg je ze per kleur apart netjes gestapeld. Zorg ervoor dat de hoeveelheid kaarten zichtbaar blijf, stapel dus in een soort trapje. Alle kaarten die aan Billy worden gegeven blijven gedekt liggen.

Een kaart claimen

Wil je een kaart claimen uit het Blasting Billy kaartspel? Leg deze dan voor je op tafel. De eerste kaart van iedere kleur leg je gedekt niet, de daaropvolgende kaarten leg je zichtbaar trapsgewijs voor je neer.

Een kaart gedekt afleggen

De laatste optie is een kaart afleggen. Deze kaart mag direct in het opbergdoosje en is uit het spel.

Na het spelen van één van de bovenstaande opties pak je een nieuwe kaart op hand. Zodra een speler de laatste kaart op hand pakt, mag iedere speler nog één kaart spelen.

Maar hoe win je dan?

Welke kaart leg je weg, welke geef je aan Billy en welke claim je zelf? Een lastige vraag, maar dat ga je spelenderwijs leren! Het is namelijk de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten per kaartsoort gaat behalen. Maar weet je nog wat ik eerder vertelde? Blasting Billy wil de buit helemaal niet delen, dus iedereen met een grotere buit heeft een probleem! Je moet er dus voor zorgen dat de kaarten die jij claimt niet hoger zijn dan de gedekte kaarten die aan Billy zijn gegeven. En daar is waar de tactiek en een goed denkvermogen komt kijken. En waar ook het dynamiet een rol gaat spelen! Met het dynamiet kan je een kaart die onder de dynamiet kaart ligt opblazen.

Dynamiet kaarten
Juweelkaart nummer 4 en munten kaart 0 liggen uit het spel door de gespeelde dynamietkaarten!

Wanneer alle spelers de laatste ronde hebben gespeeld worden de kaarten van alle spelers (inclusief Billy) opengedraaid. Eventuele dynamietkaarten en de kaarten daaronder worden uit het spel gehaald. En nu is het een kwestie van rekenen. Bekijk hoeveel munten, diamanten, etc. Billy heeft en bekijk per speler hoeveel zij hebben. Alle spelers die meer buit hebben dan Billy draaien die kaarten weer dicht. Heeft Billy 12 diamanten en heb jij er 16, dan heb je dus een probleem! Tot slot wordt er per speler gekeken wat de totaalscore is en de speler met de meeste buit (maar dus niet meer dan Billy) wint het spel!

Onze ervaring met Blasting Billy

Ik heb het meteen al verklapt, maar dit spel staat meteen ook op mijn favoriete lijstje als het gaat om tactische kaartspellen. Het Blasting Billy figuur op de achterzijde van de kaarten vind ik maar creapy, maar het spel is heerlijk om te spelen! Het is geschikt voor 2 tot 5 spelers en één potje duurt 15-20 minuten. Een lekker vlug kaartspel waarbij je goed na moet denken!

De uitslag

Om ervoor te zorgen dat jouw buit lager is dan die van Blasting Billy is het de kunst om te onthouden wat de waarde van jouw kaarten is en je moet in kunnen schatten hoe groot de kans is dat de waarde op Billy zijn stapel hoger is. En dit weet je nooit precies! Dit houdt het spel niet alleen spannend, het houdt je ook scherp want nadenken, rekenen en goed opletten is van groot belang.

Blasting Billy - Kaartspel

Na één potje oefenen zit je direct in het spel. Met twee spelers is het al erg leuk om te spelen, ik kan niet wachten om het met meer spelers te spelen!

Ook leuk om te lezen: Port Royal van 999 Games

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.