Reviews Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Bloqs | Bouw de perfecte kubus

Bloqs | Bouw de perfecte kubus 8 april 202114 Comments

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Bloqs

Weet je wat ik soms wel jammer vind? In de meeste speelgoedwinkels zijn vaak spelletjes te vinden van alle populaire spellenmerken. En zo is de kans groot dat je veel leuke maar onbekende spellen mist. Hier kwamen wij achter toen we het spel Bloqs van Pumpkin Games mochten testen. Het spel en het merk waren ons onbekend, maar inmiddels hebben we dit spel al ontzettend vaak gespeeld!

Bloqs, bouw de perfecte kubus

Bij het spelen van het bordspel Bloqs draait het om het bouwen van de perfecte kubus. De perfecte kubus bestaat uit 3 lagen van 3×3 blokjes. En deze kubus ga je bouwen aan de hand van de beschikbare blokken. Bouw jij als eerste de perfecte kubus dan win je het spel, maar pas op het is lastiger dan je denkt!

Bloqs

De inhoud

Het bordspel Bloqs bestaat uit een speelbord, 4 pionnen, 54 Maestro spelkaarten, 1 dobbelsteen, 20 schijven, 1 stickervel. 322 kubusdelen en de spelregels in verschillende talen.

De inhoud

Alle onderdelen zitten in een hele stevige doos en zijn heel netjes weer weg te bergen.

Hoe werkt het?

Het spel werkt heel eenvoudig, de spelregels zijn ook heel duidelijk opgesteld. Maar voordat je voor de eerste keer het spel kunt spelen is het even stickers plakken. De 20 schijven die in de doos zitten moeten allemaal voorzien worden van een sticker.

Bordspel Bloqs

Heb je de stickers opgeplakt dan is het tijd om het bordspel klaar te leggen. Plaats het speelbord op tafel en plaats alle kubusdelen in het midden. Alle schijven leg je gedekt neer, schud je door elkaar, en plaats je op de ronde velden op het speelbord. Nu is het nog een kwestie van de pionnen op de startposities plaatsen en je bent klaar om te beginnen!

Bloqs van Pumpkin Games

Als je aan de beurt bent dan rol je met een dobbelsteen. Het aantal ogen op de dobbelsteen bepaalt het aantal stappen dat je zet. Dit mag in een willekeurige richting (rechtsom of linksom), maar niet een stukje rechtsom en dan weer een paar stappen terug. Je loopt altijd alle stappen in één richting. Kom je op een gedekte schijf dan draai je deze open. Nu kunnen er twee dingen gebeuren:

  • Je ziet op de schijf een kubusdeel staan. Pak dit kubusdeel en plaats het in jouw kubus.
  • Je ziet een actie op de schijf staan (een willekeurig kubusdeel pakken of een kubusdeel stelen). Voer de actie uit.

Simpel is het niet? Toch wordt het lastiger dan je denkt. De kubus moet 3x3x3 worden. Je ziet dit op het speelbord, je mag de kubusdelen dan ook niet laten uitsteken opzij, wel de hoogte in. Het kan dus zijn dat je een kubusdeel moet plaatsen wat op dat moment niet perfect is in jouw kubus.

Bloqs van Pumpkin Games

Tijdens het dobbelen kan het ook zo zijn dat je op een schijf terecht komt waar al een andere speler staat. In dat geval moet je een kubusdeel ruilen. Jij kiest een kubusdeel uit de kubus van een tegenstander en ruilt deze met een deel uit je eigen kubus. Maar let op, hierbij mag geen enkele kubus instorten!

Deze simpele regels in het spel maken het spel lastiger dan je denkt. Maar wanneer win je dan precies? Als je de perfecte kubus weet te bouwen dan win je direct het spel. Maar dat is zo simpel nog niet, het kan maar zo gebeuren dat je gedwongen wordt om 4 hoog te gaan bouwen. Als niemand de perfecte kubus weet te bouwen dan eindigt het spel als alle kubusdelen op zijn of als alle gedekte schijven zijn omgedraaid. De speler die dan de meeste perfecte lagen heeft gebouwd wint het spel!

Wat vinden wij van Bloqs?

Samen met Fenna (6) gingen we aan de slag met het spel Bloqs van Pumpkin Games. De kubusdelen deden mij direct denken aan Tetris, dus ik had er zin in. We hoefde de spelregels slechts één keer door te lezen, want het spel is in de basis heel eenvoudig. De extra acties en regels in het spel maken het extra uitdagend. Doordat de schijven elk spel een andere positie krijgen is elk spel ook weer anders.

Bloqs van Pumpkin Games

Speel je het spel met meer spelers hoe tactischer je moet gaan spelen. Naast inzicht heb je overigens ook wel wat geluk nodig. Denk vooruit, houd je tegenstanders goed in de gaten en probeer zo snel mogelijk de perfecte kubus te bouwen. Wij hebben het inmiddels getest met meerdere spelers en ook oma vond het heel leuk om met de kinderen te spelen. Kwalitatief zit het spel ook goed in elkaar, dit spel is niet snel kapot te krijgen.

Perfecte Kubus

Ben je op zoek naar wat meer uitdaging? Dan kan je ook de Maestro speelkaarten aan het spel toevoegen. Wij hebben dat met Fenna (6) nog niet gedaan, voor haar is het basisspel voldoende. Maar als je zin hebt in een moeilijkere variant dan is de Maestro editie zeker een aanrader!

Heb jij het bordspel Bloqs van Pumpkin Games al in huis?

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

14 comments

  1. Lijkt mij heel leuk om met de kleinkindjes te spelen! de basis variant voor onze Saar en met de kaarten voor onze Duuk!

  2. Klinkt een leuk spel. Dit spel willen onze kleinkinderen hier met plezier testen. Lang leve de lange paaspauze. Mooie tijd om leuke spelletjes te ontdekken.

  3. Super leuk voor mn dochter! Dol op spelletjes… elke middag zijn we weer de sjaak haha.
    Leuke aanvulling komt goed van pas en volgende maand is ze jarig 🙂

  4. Dit ken ik nog niet. het ziet er leuk uit! Ik moet ook meteen aan Tetris denken. Wij houden hier thuis van spelletjes en gaan de uitdaging graag aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.