Leerzame spelletjes spelen met kinderen, ik ben voor! Dus toen we Brainbox de Wereld mochten testen dacht ik meteen: bingo! Dit leuke geheugen- en observatiekaartspel is wereldwijd al meer dan 8 miljoen keer verkocht. Tijd om dit spel te testen met Jamie (10) en Fenna (8)!
Alles over Brainbox de Wereld
Het kaartspel Brainbox de Wereld test op een leuke manier je oog voor detail. Tegelijkertijd ben je samen aan het spelen en leer je meer over allerlei landen op de wereld. Van Nederland en Australië tot Chili. Hoeveel weet jij over de wereld? Of moet je het hebben van je observatievermogen?
De inhoud
Het kaartspel Brainbox zit verpakt in een compacte verpakking en bestaat uit slechts een aantal spelonderdelen. Je hebt de speelkaarten (met alle landen en vragen), een zandloper en een dobbelsteen. De uitleg staat aan de binnenkant van de doos, je hebt hier dus geen aparte uitleg vel bij nodig!


Hoe werkt Brainbox de Wereld?
Je kan de uitleg op de afbeelding hierboven lezen, maar ik zal het nog even kort toelichten. Het werkt namelijk heel eenvoudig! Het spel draait allemaal om de vragen die achterop de kaarten staan. De speler die aan de beurt is pakt een kaart en krijgt 10 seconden om de voorkant (met afbeeldingen en tekst) te bekijken.

De zandloper houdt precies de 10 seconden bij. Na de 10 seconden pakt een andere speler de kaart.

De speler die de kaart heeft bekeken rolt de dobbelsteen en noemt het nummer op. Dit getal correspondeert met de vragen achterop de kaart. De vraag wordt gesteld en bij een goed antwoord mag de speler de kaart houden. Weet de speler de vraag niet, dan wordt de kaart afgelegd op een aflegstapel. De speler die na 10 minuten de meeste kaarten heeft weten te verzamelen wint het spel!
Wat vinden wij van het spel?
Het spel is eigenlijk in een aantal woorden te omschrijven. Simpel (qua spelregels), spannend (wat betreft de tijdsdruk) en heel leerzaam! Zowel Jamie als Fenna waren na een oefenpotje heel enthousiast. De spanning zit hem niet alleen in het onthouden van alle informatie op de kaart, maar ook in de vraag die je uiteindelijk krijgt. Is het een ingewikkelde vraag met betrekking tot de omliggende landen, een rivier of gebouwen in het land? Of gaat het bijvoorbeeld om het aantal sterren op de vlag van het land of het aantal tulpen dat je zag op de kaart? De vragen zijn heel divers en ontzettend leuk.

Doordat je altijd moet dobbelen weet je nooit welke vraag je krijgt, zo blijft dit spel oneindig speelbaar. Want tegen de tijd dat je exact dezelfde vraag moet beantwoorden, dan heb je al zoveel kaarten gespeeld dat je het antwoord misschien al helemaal niet meer weet!

Brainbox de Wereld is wat ons betreft absoluut een aanrader voor jong (vanaf 8 jaar) en oud! En zeker ook leuk voor op basisscholen om op een leuke manier meer te leren over alle landen op de wereld.
Ook leuk om te lezen: SETUP, welke tactiek gebruik jij?