999 Games Reviews Spellen en Puzzels

Chili Dice | Yahtzee met een twist!

Chili Dice | Yahtzee met een twist! 2 maart 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Chili Dice

Houd je van de klassieker Yahtzee, maar ben je toe aan versie 2.0? Dan is Chili Dice echt wat voor jou! Verzamel zes rode dobbelstenen en je mag 100 punten opschrijven! Of ga je voor een klassieke straat, maar dan stiekem toch met een rode twist?

Dit zit er in de doos

  • 6 dobbelstenen met verschillende rode zijden
  • een scoreblok
  • de spelregels

En wat nou zo goed bedacht is: bij de spelregels zit een leeg velletje van het scoreblok zodat je het zelf weer kan kopiëren als je blok leeg is. Leuk bedacht van de spellenmaker!

Zo speel je het spel!

Zoals hierboven beschreven lijkt Chili Dice van 999 Games ontzettend op Yahtzee. Je gaat dobbelen en probeert bepaalde combinaties te maken.

Het spel heeft 10 rondes en in totaal mag er 30 keer worden gegooid. Maar als je worpen overhoudt, krijg je per worp die over is 5 punten. Anders gezegd kost een gooi je dus eigenlijk 5 punten. Op het scoreblok staan de cijfers 1 tot en met 30. Daar streep je telkens je aantal worpen weg.

Bij het spel mag de speler die als laatste pittig heeft gegeten beginnen. Daarna speel je om en om. De speler werpt alle zes de dobbelstenen en bepaalt dan of dat wat op tafel ligt (genoeg) punten oplevert, of dat hij nogmaals wil gooien. De rode dobbelstenen mag je eventueel omdraaien naar een ander getal. Het is dus altijd fijn als je rode getallen hebt. Zie ze als een soort joker.

De manieren om punten te verdienen

De cijfervelden 1 tot en met zes: tel alle dobbelen van één cijfer bij elkaar op. Is één van deze dobbelstenen rood? Dan mag je het eindtotaal verdubbelen. Dus als je bijvoorbeeld vijf keer een vier hebt, waarvan één rode vier is het 5×4=20 maal 2 = 40

Rood: Je krijgt voor elke rode dobbelsteen 10 punten

Straat: Hier verzamel je de cijfers 1 tot en met 6. Als één van de dobbelen rood is mag je de 21 punten ook bij het cijferveld van de rode dobbel opschrijven. Dat is soms best slim want bij het veld van nummer 1 haal je bijvoorbeeld nooit 21 punten, maar eerder 5×1 maal 2 (als een steen rood is) = 10 punten. Het kan dus tactisch zijn om je straat ergens anders op te schrijven dan bij het veld straat.

Gelijke waarden: Hierbij moeten cijfers 2,3 of 4 keer tegelijk in je worp zitten. Bijvoorbeeld: twee keer een twee en vier keer een vijf. Je mag deze worp opschrijven bij het veld gelijke velden, maar als er een dobbel rood is mag je het eindtotaal ook bij dat cijfer opschrijven. Ook dat kan weer slim zijn (net als in het voorbeeld bij straat)

Kans: Je telt alle cijfers bij elkaar op en dat getal schrijf je bij kans. Rode kanten hebben hier geen functie. Behalve natuurlijk dat je een rode cijfer altijd mag omdraaien naar een ander getal dus je kan van een 1 een 6 maken.

Extra spicy!

Het spel biedt nog een paar extra spicy knallers om punten te scoren. Namelijk de kleine chili, grote chili en pittige chili.

Kleine chili: Zes enen, zes tweeën of zes drieën zijn een kleine chili. Dit levert je 50 punten op in het cijfer dat je zes keer hebt gegooid. Is dat veld al vol? Dan mag je 25 opschrijven in een ander veld naar keuze.

Grote chili: Je gooit zes keer een vier, vijf of zes. Dat levert je 75 punten op in het veld van het gegooide getal. Is het veld al vol dan mag je 50 punten in een ander veld opschrijven.

Pittige chili: alle dobbels zijn rood en leveren je daarom 100 punten op! Een pittige topscore 😉 Je mag deze punten opschrijven bij rood of straat. Zijn die velden vol? Dan zijn het 50 punten in een veld naar keuze.

Dit vinden wij ervan!

Als je van Yahtzee houdt, vind je dit ook een leuk spel. Het biedt net even andere opties. De geluksfactor is uiteraard groot, maar je kan wel tactisch spelen door je aantal worpen te beperken.

De eerste potjes moesten we de spelregels er even goed bij houden om in de smiezen te hebben welke opties er allemaal zijn, maar speel het twee potjes en dan zit het wel in je hoofd.

Je kan Chili Dice in je eentje doen en met maximaal drie anderen. Een potje duurt ongeveer 30 minuten. Een lekker snel en makkelijk spelletje dus en ook goed betaalbaar. Dat laatste is overigens ook wel terecht want veel spelmateriaal heeft Chili Dice natuurlijk niet. Maar tof dat het net weer even anders is!

Meer leuke dobbelspellen? Lees hier onze top vijf!

Chili Dice

‎€12.99
8.3

Vernieuwend

7.0/10

Instapbaar

9.0/10

80

9.0/10

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.