999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Clever4ever, het dobbelspel | Review

Clever4ever, het dobbelspel | Review 1 januari 2023Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Clever4ever van 999Games

Dobbelspelletjes waarbij je geluk moet hebben én goed na moet denken. Ik ben er gek op! We hebben hier dan inmiddels ook al een aantal Clever dobbelspellen in huis. Van Clever Junior tot Clever tot de 3e macht. En vandaag vertel ik je alles over de nieuwste editie: Clever4ever!

Alles over Clever het dobbelspel

Wist je dat het dobbelspel Clever in 2019 is genomineerd voor de verkiezing Speelgoed van het Jaar? Deze nominatie krijg je niet zo maar, dus aan de hand daarvan kan je vaak al bepalen wat volgens deskundigen goed speelgoed is. Natuurlijk zegt dat niet alles, maar na het testen van meerdere varianten van het spel kan ik wel stellen dat wij het met de jury eens zijn!

De inhoud

Het draait in dit dobbelspel allemaal om de gekleurde dobbelstenen en de gekleurde vakjes op je scoreblok. Meer dan dobbelstenen, een scoreblok en een pen heb je dan ook niet nodig. Om en om werpen de spelers met de dobbelstenen en maken ze een keuze. Welke dobbelstenen spelen zij zelf en uit welke dobbelstenen mogen de tegenstanders kiezen. Je maakt je keuze en streept deze af op het scoreblad. Het is dus heel eenvoudig als ik het zo stel. Maar je moet wel clever (slim dus) zijn om zo te spelen dat je aan het einde van het spel de meeste punten hebt.

En bij elke Clever editie doe je dit op een andere manier. De uitleg hierover kan je teruglezen in het blog: Clever, het dobbelspel.

Clever4ever, wat is er nieuw?

Ook in de vierde editie van Clever ga je zoveel mogelijk punten sparen. Door de 5 verschillende categorieën en bonusacties probeer je de slimste combinaties op je scoreblad in te vullen.

Tijdens het spelen van Clever4ever krijg je te maken met afwijkende regels ten opzichte van de eerste editie, maar de uitleg hierover staat heel duidelijk aangegeven in de spelregels.

Clever4ever van 999Games

Wat verder nog meer nieuw is, is de ‘Zilver oppoetsen’ actie. Een dobbelsteen van het zilveren dienblad mag met 1 verhoogd of verlaagd worden. Dit zorgt ervoor dat je nog meer tactische keuzes kan maken. En vergeet dan vooral niet te kijken naar de combinaties die kettingreacties veroorzaken, want dat is toch wel de manier om Clever te winnen!

Wat vinden wij van Clever4ever?

Ook deze editie van Clever is weer fijn om te spelen! In het begin is het even goed doorlezen wat de regels zijn en dan is het spelen maar. Ook Clever4ever speelt lekker door en is een heerlijk tactisch dobbelspel. De ‘Zilver oppoetsen’ actie is een leuke toevoeging en wij hebben weer met veel plezier gespeeld. Vind ik Clever4ever heel veel leuker dan de vorige edities? Niet per se, maar het fijne aan alle verschillende edities die er nu zij: je kan lekker afwisselen!

Clever4ever van 999Games

Deze editie en Clever tot de 3e macht, zijn wat mij betreft wel iets moeilijker dan de eerste editie. Dus mocht je willen starten met Clever begin dan bij de basis. Speel je dit spel al langer? Dan zeker ook Clever4ever aan je collectie toevoegen!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.