999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

De avonturen van Robin Hood | Verdwalend verhalend

De avonturen van Robin Hood | Verdwalend verhalend 9 april 2022Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 41 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (14), Timo (11) en Rebekka (9). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Robin Hood Bordspel

‘Ik ben echt onder de indruk van dit systeem,’ vertelde een goede vriend me laatst. Een systeem. Dat is toch niet waar je naar op zoek bent in een bordspel? De avonturen van Robin Hood nemen je mee in een aantal spannende verhalen rond deze vrijbuiter. Na drie minuten spelen werd het ook ons duidelijk: de mechanieken die dit coöperatieve spel dragen, zijn echt voortreffelijk. Binnen no-time ben je verdwaald in de bossen van Nottingham en word je meegezogen in de spannende avonturen van Robin Hood, Will Scarlet, Little John en Maid Marion.

Inhoud

De avonturen van Robin Hood is een coöperatief spel voor twee tot vier spelers vanaf een jaar of tien. Je speelt dus met elkaar tegen het spel. Zelf zou ik de voorkeur geven aan een combinatie van een of meer volwassenen die samen met kinderen een geweldige spelervaring willen hebben. Het spel is wat mij betreft erg geschikt voor gezinnen.

In de doos bevinden zich:

 • Een speelbord dat uit grote puzzelstukken op wordt gebouwd.
 • Een hardcover avonturenboek waarin je stapsgewijs de regels van het spel leert.
 • Een buidel waaruit speelmateriaal wordt getrokken.
 • Meer dan 150 houten blokjes, speelfiguren, zandlopers, schijven enz.
 • Een duidelijke samenvatting van de regels.

Hoe speel je De Avonturen van Robin Hood?

Het verhaal

Je kunt er niet omheen. Een bordspel dat voortgedreven wordt door de verhalen in een boek. Hoe is dat mogelijk? Eigenlijk zou je dit bordspel het beste kunnen typeren als de combinatie van een spannend escape boek, een bordspel en een kerstkalender. Inderdaad, zo’n kartonnen kaart met van die vakjes die je open mag pulken om een chocolaatje te bemachtigen.

Tijdens het spel verplaatsen de spelers hun houten speelfiguur over het grote speelbord. Dit bord verandert letterlijk sommige locaties, omdat het bestaat uit een dubbele laag met kartonnen vakjes die je om kunt draaien. Het nummer op dat vakje verwijst naar een bladzijdenummer. Je zoekt deze pagina op en leest wat er verder gebeurt. Dit kan een ontmoeting zijn met een personage, maar ook een gebeurtenis waarin je een keuze moet maken. De rode en de gouden draad worden op speciale bladzijden gehouden om makkelijk het verhaal terug te vinden.

De buidel

Een van de gave systemen in De Avonturen van Robin Hood is dat het lot bepaalt wanneer er iets gebeurt. Veel houten speelmaterialen worden daarom steeds in een zwart zakje gedaan. Deze buidel bepaalt vervolgens, in combinatie met het boek, de gebeurtenissen. Trek je de groene schijf, dan is de speler die Robin Hood speelt aan de beurt. Bij een blauwe schijf is het Will Scarlet, enz.

Ook komen er door bepaalde gebeurtenissen paarse en witte blokjes in de buidel. Deze worden getrokken als er bijvoorbeeld een conflict is. Worden er paarse blokjes getrokken dan verliest die speler de strijd. Een enkel wit blokje is al genoeg om de schermutseling te winnen.

Verplaatsen

Als een speler aan de beurt is, kan deze eigenlijk overal naar toe op het bord om opdrachten te vervullen. Er zijn geen vakjes zoals bij Ganzenbord en je mag eigenlijk echt zelf weten waar je heen gaat. Het is wel verboden om bijvoorbeeld door stenen muren heen te lopen of dwars door een boom te rennen. Met een briljant, simpel maar doeltreffend systeem verplaats je de houten speelfiguur.

Je bouwt namelijk met de drie langwerpige speelfiguren aan een treintje in een vrije vorm door het landschap. Aan het eind van dat treintje zet je jouw volgende houten speelfiguur neer en haalt de vorige figuurtjes weg. Nu sta je op die locatie. Op deze kinderlijk eenvoudige manier ren je zo van de schaduwen naar het open veld en bereik je simpel je doel. Als je krachten wilt sparen kun je ook alleen de twee kortere stukken gebruiken. Hiermee kom je niet zo ver, maar je mag wel een wit blokje in de buidel doen. Dat is weer handig om later een gevecht te winnen met bijvoorbeeld een gevaarlijk uitziende wachter. Briljant.

De speelbeurt

Het lot bepaalt welke schijf getrokken wordt en deze kleur speler is dan aan de beurt. Een speelbeurt bestaat uit drie stappen:

 1. Verplaatsen. Zorg dat je goed naar het verhaal luistert en beweeg zo veel mogelijk in de schaduwen om niet ontdekt te worden.
 2. Krachten sparen. Als je deze beurt niet de lange verplaatsingsfiguur hebt gebruikt, mag je een wit blokje in het zakje doen.
 3. Ontdekken of conflict. Als je op een vakje bent gestuit met een nummer en een vraagteken zoek je die bladzijde op om te lezen welke keuzes het verhaal je brengt. Ben je aangekomen bij een tegenstander dan volgt er een gevangenneming of overmeestering afhankelijk van welke blokjes je trekt.

Wat vonden wij er van?

Het verhaal

Nu heb ik geprobeerd een indruk van de gameplay te geven, maar ik heb eigenlijk nog weinig verteld van het verhaal zelf. De redenen daarvoor zijn simpel: dat kan ik niet en dat wil ik niet. Elk verhaal zal zich net weer anders ontvouwen omdat bijvoorbeeld het aantal spelers anders is. Zo speelde ik met Rebekka en Timo als Robin, John en Marion. Maar een andere spelersgroep zal met z’n tweeën of met z’n vieren weer andere stukjes tekst moeten lezen. Globaal gezien is er wel een duidelijke verhaallijn en deze is spannend en avontuurlijk. Ik wil de details natuurlijk ook niet verklappen.

De Gameplay

Een speelbeurt in De avonturen van Robin Hood speelt echt simpel, maar heeft door het verhaal en de keuzes genoeg diepgang en is vooral meeslepend. De kinderen konden direct spelen en als volwassene ben ik zelf ook echt deel van het verhaal. Een goede graadmeter van een succesvol spel is of de kids niet kunnen wachten om het weer te spelen. Dat was hier zeker het geval.

Elk nadeel heeft zijn voordeel?

Allereerst: dit spel is maar één keer te spelen, of eigenlijk negen keer. Er zijn negen hoofdstukken, daarna ken je het verhaal. Je kunt ook een scenario niet halen en als spelersgroep ‘af gaan’. Dan speel je dat hoofdstuk misschien opnieuw, maar ik denk dat dit in de praktijk niet snel zal gebeuren. Voordeel is wel dat het spel volledig te resetten is. Vergelijkbare spellen met een veranderend bord, zoals sommige Escape rooms of Legacy games, zijn na het spelen waardeloos geworden omdat zaken beschreven zijn of onbruikbaar zijn geworden. Bij dit spel is dat anders. Alles kan weer ‘ongeschonden’ terug in de originele verpakking op de goede plek in de doos.

Wel heeft De avonturen van Robin Hood flink te lijden aan het open doen van de kartonnen vakjes. Na een aantal keren fiches omdraaien gaat het wat losser en makkelijker, maar bij de eerste keer heb je echt je nagels nodig. Je hebt kans op verweerde en gescheurde randjes. Gelukkig maakt dit voor de gameplay niets uit, maar het is wel jammer van zo’n mooi spel.

Tot slot

Tot slot wil ik nog een ding noemen en dat is dat je van hoofdstuk tot hoofdstuk kunt bepalen met hoeveel mensen je wilt spelen. Het verhaal past zich dan automatisch aan tussen de twee en vier spelers. Dit is wat mij betreft een van de grootste voordelen van De avonturen van Robin Hood. Onze veertienjarige tiener kon de vorige keer niet mee doen, maar we hebben in het volgende hoofdstuk al een plekje voor hem gereserveerd.

De avonturen van Robin Hood combineert avontuurlijke bewegingsvrijheid, schitterende artwork en kleurrijke materialen met een meeslepend verhaal in een prachtig vormgegeven boek. Ik heb maar weinig zo’n sterke combinatie gezien van verhaallijn en spelmechanieken.

Meer bordspellen? Lees hier de review van Koala Kart.

De Avonturen van Robin Hood

40-50 Euro
8.2

Prijs Kwaliteit

8.0/10

Herspeelbaarheid

7.5/10

Speelplezier

9.0/10

Pros

 • Origineel en meeslepend
 • Volledig te resetten
 • Variërend spelersaantal mogelijk

Cons

 • Max 9 keer te spelen
 • Kwetsbaar materiaal

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 41 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (14), Timo (11) en Rebekka (9). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.