Baby en Peuter Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 0 t/m 2 jaar Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar

Heerlijk boek voor kleuters | Felix zoekt geluk

Heerlijk boek voor kleuters | Felix zoekt geluk 9 september 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Felix zoekt geluk

Geluksexpert Leo Bormans schreef drie nieuwe voorleesverhalen voor jonge kinderen (en hun ouders) over wat je echt gelukkig maakt: bijvoorbeeld samen zingen, elkaar helpen, zoeken en ontdekken wat waardevol is. Felix beleeft samen met zijn zus Gloria, zijn beste vriend Ami en zijn moeder kleine en grote avonturen. Karlijn en haar dochter lazen het boek Felix zoekt geluk.

Felix zoekt geluk

De schrijver noemt het boek een ‘knusselboek’ want bij elk verhaal hoort een knuffelmoment en een knutselopdracht. Daarnaast vind je in het boek allemaal tips om tijdens of na het lezen met je kind over het verhaal te praten. Dus is meer dan alleen een voorleesboek. Zo staan er in de inleiding al tips om voorlezen van Felix zoekt geluk extra leuk te maken. 

  1. Zoek een rustig plekje
  2. Neem er de tijd voor
  3. Zoek details in de prenten
  4. Maak extra geluiden
  5. Laat pauzes en stiltes toe
  6. Kijk soms naar elkaar
  7. Maak tijd voor vragen
  8. Houd het positief
  9. Geniet er zelf van
  10. Volg de tips na elk verhaal. 

Het klinkt zo logisch. Maar ook ik betrap mijzelf er aan het einde van de dag op, dat de moeheid de overhand krijgt. Na een drukke dag, kijk ik dan zo uit naar die paar uurtjes voor mijzelf. Dan raffel je dat verhaaltje lezen wel eens af en is het lontje kort. Soms is het ook lastig als je voor de honderdste keer datzelfde boekje leest wat je eigenlijk al van binnen en van buiten kent. 

Wat vinden we ervan?

Het boek heeft drie verhalen en na elk verhaal kun je ‘aan de slag’. Zo kun je na het verhaal van Felix over zingen samen met je kleuter praten over welke liedjes jullie leuk vinden. Samen zingen of samen naar mooie liedjes luisteren. Ook staan er nog leuke feitjes voor de ouder in de boek. Wist je bijvoorbeeld dat er door zingen meer zuurstof in het bloed komt en dat dat goed is voor de ademhaling? Daardoor word je minder snel ziek en voel je soms zelfs minder pijn. Het verhoogt je concentratie en scherpt je geheugen.

Door dit soort feitjes wordt duidelijk dat schrijver Leo Bormans naast kinderboekenmaker ook geluksonderzoeker is. Hij heeft al heel wat bestsellers op zijn naam waar geluk centraal staat. Ook Felix zoekt geluk is gebaseerd op diepgaand onderzoek naar geluk, hoop en levenskwaliteit.

Ik volgde de tips na het verhaal op en ging met Laurie praten over wat we allemaal zagen. Heel grappig om te zien hoe een meisje van 4 jaar het verhaal beleeft. Omdat het verhaal over do-re-mi ging, pakte ik de piano erbij en speelde het liedje na. Zo beleef je leuke, intieme momenten samen met je kind. En natuurlijk lekker knuffelen.

Het boek heeft een harde kaft, altijd handig met kinderen want met een zachte kaft zit er vaak binnen de kortste keer een vouw in. De verhaaltjes zijn kort en de plaatjes zijn groot. Heel fijn voor de leeftijd van 4+ want die willen heel graag kijken naar plaatjes in plaats van letters. De illustraties zijn van Rosalien Helsen.

Het is het tweede boek in de serie. In dit boek staan zingen, helpen en zoeken centraal. Het eerste deel wat vorig jaar uitkwam, draaide rond de thema’s spelen, lachen en kiezen. Een aanrader voor ouders met kinderen, maar ook superhandig voor op leerkrachten op school!

Meer lezen? Lees hier meer over het prentenboek Spuit Elf wordt brandweerolifant.

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.