Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Het mysterie van het steenhouwertje | Leestip Kinderboekenweek

Het mysterie van het steenhouwertje | Leestip Kinderboekenweek 1 oktober 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (7).

‘Worden wat je wil’, is het thema van de Kinderboekenweek 2021. Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Of je goed bent in rekenen of juist in tekenen, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Om ideeën op te doen en te dromen over wat je later kunt worden, kregen wij Het mysterie van het steenhouwertje opgestuurd; een prentenboek voor kinderen van 4-9 jaar van meestertekenaar Thé Tjong-Khing.

Waar gaat het boek over?

Glas-in-lood-zetters, goudsmid, steenhouwers, schilders, timmermannen, orgelbouwers, houtsnijders en mozaiekmakers. Geen beroepen waar je dagelijks over hoort. Maar deze beroepen staan wel centraal in het boek Het mysterie van het steenhouwertje. Het boek gaat over Markus die zijn vader bezoekt. Zijn vader werkt mee aan de restauratie van de KoepelKathedraal. Deze kerk staat in Haarlem en wordt ook wel de Nederlandse Sagrada Familia genoemd. Het boek is een spannend avontuur in een geheimzinnig labyrint van kapellen, trappen, torens en koepels. Kinderen maken in het boek kennis met kunst en dus bijzondere beroepen. 

‘Markus, pas op! Liep je weer te dromen?!’ Vandaag is Superhavik, een held met scherpe ogen die met dieren kan praten. Hij gaat naar de steenhouwer, die helemaal op het dak van de grote KoepelKathedraal aan het werk is. Maar onderweg wordt er iets heel kostbaars gestolen… Superhavik gaat erachteraan!

We volgen Markus vanuit de crypte van de kerk naar het dak. Eénmaal in de grote zaal van de kathedraal, komt Markus erachter dat een dief iets kostbaars heeft gestolen. Maar gelukkig is daar Superhavik die samen met Markus jacht maakt op de dief. Tijdens zijn avontuur maakt hij kennis met allerlei wezens die in het kerk wonen; waaronder ‘het kakkertje’. 

Wat vinden wij van het boek?

Het eerste wat opvalt aan het boek zijn de supergrote zo gedetailleerde prenten. Je raakt niet uitgekeken. In de KoepelKathedraal valt heel wat te ontdekken. Schilderijen, beelden, glas-in-loodramen. Zoveel details. Waar kleinere kinderen zich kunnen verliezen in het mysterieuze avontuur is er voor oudere lezers meer te ontdekken. Wat is bijvoorbeeld een ‘monstrans’. Al de moeilijke woorden in het boek of details uit de prenten worden op de eerste en laatste pagina uitgelegd. Zo leer je heel wat over wat je kunt zien in de kerk. 


Het mysterie van het steenhouwertje is gemaakt in samenwerking met de Stichting KoepelKathedraal in Haarlem. Daarbij hoort ook een site; www.koepelkathedraal.nl. Met daarop nog veel meer informatie over de kerk. Wij gaan zeker een bezoekje inplannen en nemen het boek mee. Eens zien of we ook het kakkertje kunnen vinden.

Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek vindt dit jaar plaats van 6 tot en met 17 oktober. Hier kun je er meer informatie over vinden. Zoals allerlei boekentips over het thema: beroepen! Je kunt per schoolgroep een paar aanraders vinden. Veel leesplezier!

Meer lezen? Lees hier de review van Fake van Carry Slee.

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (7).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.