Reviews Spellen en Puzzels

Simpel en leuk! Het spel van Vos en Haas

Simpel en leuk! Het spel van Vos en Haas 20 mei 2021Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is voor altijd 30 jaar, getrouwd en moeder van drie kinderen. Verder is ze naast interieur en fotografie vooral dol op bordspellen.

Het spel van Vos en Haas

Vos en Haas drinken thee in de tuin. Plots horen ze een kreet om hulp. Het is vogel. Ze is haar ei kwijt. En de boef Jak sluipt rond in het bos! Hij heeft vast een heel gemeen plan… Help Vos en Haas en hun vrienden om het ei in het nest te leggen voordat Jak het vindt. Volg het goede spoor, vind het juiste nest en geef het ei dan aan zijn mama. Maar schiet op, want jullie moeten samen sneller zijn dan Jak! Het spel van Vos en Haas – Red het ei heb ik de afgelopen weken vaak gespeeld met mijn 5-jarige zoontje. Het is een coöperatief spel, dus je speelt ook echt samen. Samen tegen slechterik Jak!

De inhoud van het spelletje

In het doosje zitten:

  • 5 personagekaarten
  • 12 zoekkaarten, bestaande uit 3 sporenkaarten, 3 nestkaarten, 3 eikaarten en 3 vogelkaarten
  • 3 winkelkaarten
  • 42 plaatskaarten, bestaande uit 14 in de lucht, 14 op de vlakte en 14 in het bos
  • 1 dobbelsteen
  • 1 pion van Jak
  • 5 knikkers
  • 1 spelbord
  • de spelregels

De voorbereidingen

Elke speler van Het spel van Vos en Haas kiest een eigen personage en legt de bijbehorende kaart voor zich neer. Je kan kiezen uit: Vos, Haas, Uil, Ever of Pluim. Vervolgens leg je het spelbord neer en schud je de plaatskaartjes. Die leg je omgekeerd in rijen van zeven onder het speelbord. Uit de stapel zoekkaarten trek je vier kaarten van elke soort. Namelijk een nest, een vogel, een ei en een spoor. Die leg je op het speelbord. Jak komt links op het bord te staan (in zijn hol) en rechts komt het kraampje van Rob te liggen met een verrekijker, zaklamp en knikkerzak. Het spel kan beginnen!

Het doel is om samen Jak te verslaan. Alle spelers moeten met samen het juiste spoor, ei, vogel en ei vinden. Maar als Jak op het gele vlakje komt voordat de spelers alles gevonden hebben, is het spel verloren. Als de spelers het ei kunnen redden van Jak, hebben ze allemaal gewonnen.

Zo werkt het

Eerst kijk je wie het beste een vogel kan nadoen. Degene die dat het beste kan, mag beginnen! Die speler draait een plaatskaart om. Als de plaatskaart hetzelfde is als het kaartje bovenop het speelbord (dus de juiste vogel, het ei, nest of spoor) dan mag de speler het plaatskaartje op het speelbord neerleggen. Op het vakje onder de zoekkaart.

Als het kaartje niet helemaal overeen komt met de zoekkaart dan draai je hem weer om en moet iedereen goed onthouden wat daar ligt. Een beetje zoals bij memory.

Hieronder een voorbeeld. We zijn op zoek naar een nest op een stam, met een groen ei. Het juiste plaatskaartje is gevonden! Je moet dus ook goed op de combinatie letten. Als je een plaatskaartje vindt met een boomstam maar met een gespikkeld ei erop, dan is hij dus niet goed en moet je hem weer omdraaien.

Na het omdraaien is de volgende speler aan de beurt. Het doel is om uiteindelijk de vier juiste kaartjes te vinden die op het speelbord staan afgebeeld. Maar tussen de plaatskaartjes zitten ook andere kaarten verstopt.

Zoals het kaartje met Jak erop. Als je die omdraait dan gaat Jak een plekje vooruit op het speelbord. Na vier vakjes komt Jak bij het ei en wint Jak het spel. Ook zijn er kaartjes met eikels erop. Die mag de speler die hem omdraait bewaren. Hij kan als hij drie eikels heeft iets kopen in het kraampje van Rob.

In dat kraampje kun je een knikkerzak kopen met vijf knikkers. Die knikkers zijn heel handig want als je een kaartje van Jak omdraait kun je er daarna een knikker opleggen. Zo weet iedereen wat daar ligt en kan die kaart niet per ongeluk nog eens omgedraaid worden. Met de verrekijker mag de speler 1 plaatskaart alvast bekijken voordat hij hem omdraait. Even gluren dus! Als je de zaklantaarn hebt, mag je alle kaartjes die je hebt omgedraaid open laten liggen. Ook is er nog een kaart met Uil erop. Dat betekent dat je mag dobbelen!

Het kraampje van Rob

Op de dobbelsteen staat een aantal plaatjes die elk wat anders betekenen.

Het ei: als je het juiste ei al gevonden hebt gaat dat kaartje in de doos en moet je weer op zoek naar het juiste ei.
Rob: de speler mag gratis iets uit de kraam van Rob kiezen als er nog iets ligt
Jak: oeps, Jak mag een stapje vooruit op het bord!
Wervelwind: een storm blaast alles door elkaar. Alle kaarten worden weer geschud en opnieuw neergelegd. Zo weet je dus niet meer wat alles lag. De knikkers gaan er ook af.
Waterpistool: Yes! Jak moet een stapje terug!

Uiteindelijk is het dus de bedoeling om de vier juiste plaatjes te vinden voordat Jak aan het einde van zijn spoor is.

Dit vond mijn zoontje ervan!

Josia is dol op spelletjes en heeft een vriendje die er ook van houdt. Regelmatig speel ik dus op woensdagmiddag met twee kereltjes van vijf spelletjes. Het spel van Vos en Haas van uitgeverij Lannoo kwam toevallig op een woensdag binnen en werd gelijk getest.

Mijn zoontje en zijn vriendje waren allebei bekend met Vos en Haas dus dat maakt het extra leuk. Daardoor hebben ze er toch een andere beleving bij, zeker ook met Jak. Want oh oh, die mag natuurlijk niet winnen!

Het spelletje is makkelijk te begrijpen. Het is ontzettend leuk om eens samen een spelletje te doen in plaats van tegen elkaar. Dat maakt het toch iets gezelliger, want andere spelletjes eindigen wel eens in een boze kleuter of twee.

Ik vind dit spel eigenlijk een grote upgrade van memory als ik het zo kort door de bocht mag zeggen. Je moet goed onthouden waar kaartjes liggen om koppeltjes te maken, maar er zijn veel extra elementen. Zoals Jak, het samen spelen, de kraam van Rob en de dobbelsteen. Het maakt het spel dynamisch, grappig en vlot. De vormgeving is ook erg leuk en herkenbaar voor kinderen die Vos en Haas van televisie of een boek kennen.

Het spel van Vos en Haas is hier in de smaak gevallen en ik kan het zeker aanraden. Overigens is het niet alleen leuk voor kleuters: het is geschikt voor 4 tot 104 jarigen volgens de verpakking en kan gespeeld worden met maximaal vijf spelers. Een potje duurt ongeveer 18 minuten.

Meer spelletjes? Ken je het Pieter Konijn bordspel al?

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is voor altijd 30 jaar, getrouwd en moeder van drie kinderen. Verder is ze naast interieur en fotografie vooral dol op bordspellen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.