Reviews Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Spellen en Puzzels

Holbewoner | Bula, Gra, Mamu, Ouw!

Holbewoner | Bula, Gra, Mamu, Ouw! 16 januari 2022Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 41 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (14), Timo (11) en Rebekka (9). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Holbewoner

Stel: je leeft in het stenen tijdperk en er komt een mammoet op je af. Of je houten knots vliegt per ongeluk in brand. Of er staat één of ander raar persoon in een dierenvel naar je te zwaaien. Wat roep je dan, als je hele woordenschat maar uit vier woorden bestaat? In Holbewoner van Tuckers Fun Factory proberen twee tot vijf spelers zo snel mogelijk hun hand leeg te spelen. Dit kinderspelletje voor zes jaar en ouder blijkt voor mij als volwassene toch best een hele kluif om te winnen.

Inhoud

In het ronde metalen doosje bevinden zich 54 dubbelzijdige ronde speelkaarten, 2 kaarten met de oerkreten en een simpel regelboekje. Je speelt Holbewoner met twee tot vijf spelers en is speelbaar met kinderen vanaf een jaar of zes.

Hoe speel je Holbewoner?

Dit spel doet meteen denken aan een ander spel met ronde kaartjes en het metalen doosje: Dobble. We begonnen dan ook iets te vroeg met spelen en kwamen er al snel achter dat Holbewoner net een andere insteek heeft. Het regelboekje was simpel genoeg om ons de goede richting in te krijgen.

In het begin…

De kaartjes worden verdeeld onder de spelers en een kaart wordt in het midden van de speeltafel gelegd. Als iedereen er klaar voor is, wordt de startkaart in het midden omgedraaid. De spelers zoeken dan zo snel mogelijk in hun eigen stapel naar de vervolgkaart. Voor de beginkaart geldt dat dit eentje moet zijn met twee goede kleur/afbeelding combinaties. Heeft een van de spelers die gevonden dan legt hij deze snel boven op de start kaart en roept een van de vier opties die op het overzichtskaartje staan:

Dit zijn dan ook de enige woorden die tijdens het hele spel gesproken worden. Het is even wennen, maar al snel hoor je alleen nog maar de vier gekke woorden door de kamer klinken. Dit gaat gepaard met best wat stress, want elke speler probeert zo snel mogelijk zijn kaarten kwijt te raken.

Het vervolg

Na het genoemde woord proberen alle spelers dus de genoemde afbeelding in hun stapel te vinden met precies dezelfde kleur achtergrond. Bijvoorbeeld een blauwe mammoet (MAMU!) De speler die dit als eerste doet, legt snel dat kaartje boven op de stapel en noemt een ander woord. Bijvoorbeeld een geel vuurtje. (OUW!) Er zijn altijd drie opties over, dus dat moet lukken. Vervolgens gaan alle spelers op zoek naar die afbeelding met dezelfde kleur achtergrond. Dit gaat vaak vrij snel, dus het is opletten geblazen. Er mag niet twee keer achter elkaar hetzelfde woord genoemd worden. Die speler moet dan een beurt overslaan.

Degene die als eerste de hand leeg heeft gespeeld, wint.

Wat vonden wij ervan?

Prima spelletje voor de kids. Het speelt snel en er wordt veel gelachen. Op dit moment is Holbewoner alleen niet meer te winnen tegen Timo, mijn 11-jarige zoon. Hij is zo snel geworden in dat taaltje, dat ik mij afvraag of tieners niet sowieso in het Stenen Tijdperk horen. De kaartjes zijn dubbelzijdig dus dat is positief. Het speelt lekker vlot en is gewoon lachen.

Ik heb wel twee puntjes van kritiek. Speltechnisch: als je vlak voor het einde een fout maakt, dan moet je een beurt overslaan. Met twee spelers betekent dit dat de andere speler alle tijd heeft om de rest van zijn kaarten te bekijken. Met nog maar een paar kaarten te spelen kan hij dan de kaarten op volgorde leggen en ineens een rijtje opnoemen en automatisch winnen. Dat haalt de fun wel naar beneden.

Een ander bijzonder dingetje is het doosje. Dit is een leuk metalen rond doosje dat goed afsluitbaar is. Erg goed afsluitbaar. Zo goed, dat na de eerste keer spelen we het bijna niet meer open kregen. Een soort kinderslot op een kinderspel. Inmiddels hebben we het spel zo vaak gespeeld dat ook dit probleem verholpen is. Ik voelde me wel even echt een Holbewoner toen ik alle kracht moest gebruiken om het dekseltje over zo’n klein metalen puntje heen te draaien.

Meer Tucker’s Fun Factory? Lees hier onze review van Lift Off!

Holbewoner

15,-
6.8

Prijs/kwaliteit

6.5/10

Herspeelbaarheid

7.0/10

Speelplezier

7.0/10

Pros

  • Leuk met kids
  • Kort, krachtig en spannend
  • Vrolijke vormgeving

Cons

  • Doosje kan klemmen
  • Niet veel variatie

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 41 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (14), Timo (11) en Rebekka (9). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.