Asmodee Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Jungle Speed | Een snel familiespel

Jungle Speed | Een snel familiespel 24 februari 2022Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 41 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (14), Timo (11) en Rebekka (9). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Jungle Speed

Let goed op en grijp snel de totem! Voor je het weet ben jij als eerste al je kaartjes kwijt in deze wirwar aan gekke symbolen. Jungle Speed is een actief spel voor twee tot maar liefst tien spelers en heeft terecht een blijvend plekje veroverd in de bordspellenwereld.

Inhoud

Jungle Speed is verpakt in een opvallend, feestelijk doosje. Binnenin bevinden zich 70 kaartjes met verschillende symbolen, simpele spelregels en natuurlijk de houten totem waar alles om draait. Naast dit alles krijg je ook een vrolijk zakje om de boel in op te bergen.

Hoe speel je Jungle Speed?

Supersnel spelen

Het doel van het spel is om als eerste je eigen stapel kaartjes weg te spelen. De kaartjes worden gedekt verdeeld over de spelers en iedereen heeft een eigen aflegstapel. Jungle Speed deed me meteen denken aan Halli Galli, het spel met de bel. Daarbij gaat het om aantallen fruit en moet je snel optellen. In dit geval gaat het om te speuren naar een andere speler die het zelfde soort symbool heeft.

Als dit gebeurt, volgt er een duel. De spelers met het zelfde soort symbool proberen zo snel mogelijk de houten totem te pakken. De verliezer krijgt dan zijn eigen aflegstapel, de aflegstapel van de winnaar van dat duel en ‘de pot’. Op die manier groeit zijn stapel en wordt het moeilijker om te winnen.

Nu zijn er nog twee bijzondere kaarten in het spel waardoor alle spelers tegelijk een actie moeten uitvoeren. De speciale kaart met de grijze pijlen naar binnen dwingt alle spelers meteen een graai te doen naar de totem. Degene die hem heeft, legt zijn aflegstapel in de pot. Dit is in het midden van de tafel, onder de totem. Er is nog een grijze kaart, maar deze heeft de pijlen juist naar buiten. Als die kaart wordt gedraaid, leggen alle spelers tegelijk hun volgende kaart op en volgt er misschien wel een snel duel.

Maar let op!

Bij een duel moet je natuurlijk supersnel zijn, maar de jungle zit vol gevaren. Het gaat bijvoorbeeld niet om de kleuren, maar om de afbeeldingen. Sommige symbolen lijken ook wel erg veel op elkaar. Daardoor kun je je behoorlijk vergissen. Een duel verliezen is een ding, maar de totem pakken terwijl het niet mag is echt af te raden. Je krijgt dan al je eigen afgelegde kaarten terug, plus de pot, plus alle afgelegde kaarten van alle andere spelers. De wetten van de jungle zijn keihard!

De winnaar

Degene die als eerste alle kaarten kwijt is geraakt, wint. Dit betekent dat je ook je aflegstapel weg moet spelen. Hiervoor zul je een duel moeten winnen of hopen dat iemand een foutje maakt. Het blijft dus spannend tot het eind.

Wat vonden wij er van?

Jungle Speed is een prima spel dat alle spelers actief betrekt en voor spannende momenten zorgt. Ik heb het gespeeld met het gezin en het spel doet wat het moet doen. Helaas ging ik, zoals zo vaak, kansloos ten onder omdat ik te snel wilde. Mijn stapel groeide harder door de paar foutjes die ik maakte dan dat ik duels won. Zelf vond ik het wel echt een leuk spel, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Er komt enige snelheid bij kijken en er kan discussie ontstaan over wie de totem nou echt als eerste vast had, maar dat hoort erbij. Het stressgehalte is wel een dingetje. Niet iedereen zal dat als plezierig ervaren.

Het extra zakje in de doos is prima wat mij betreft, maar een beetje overbodig. Zelf gebruik ik gewoon de stevige, vrolijke doos. Misschien komt het zakje nog een keer van pas om Jungle Speed mee te nemen in een rugtas, als ik met m’n gezin ga backpacken in het regenwoud. 

Meer spellen? Lees hier over Escape your House

Jungle Speed

15-20 Euro
7.3

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Speelplezier

7.0/10

Pros

  • Activerend spel
  • 2 tot 10 spelers
  • Kwaliteit materiaal

Cons

  • Stressvol
  • Kan discussies opleveren
  • Wat prijzig

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 41 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (14), Timo (11) en Rebekka (9). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.