Reviews Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Spellen en Puzzels

Junior Party Alias | Woordspel op de kermis

Junior Party Alias | Woordspel op de kermis 29 mei 2021Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 41 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (14), Timo (10) en Rebekka (8). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Junior Party Alias

Hoe laat je kinderen hun woordenschat vergroten zonder dat ze kunnen lezen? Hoe activeer je kinderen te begrijpen wat een ander eigenlijk bedoelt? Junior Party Alias van Tactic neemt je mee naar een circusachtige wereld met een schat aan woorden, acteertalent en echt reuzenrad.

Inhoud:

In de doos bevinden zich een vrolijk en kleurrijk speelbord, 200 kaartjes met daarop woorden om uit te leggen of uit te beelden en zes grote pionnen. De echte eyecatcher is een mega 3D reuzenrad in het midden van het speelbord.

Hoe speel je Junior Party Alias?

Elke speler start aan het begin van het spoor. Degene die als laatste op de kermis is geweest, mag beginnen. Op elk vakje staat een opdracht die je moet uitvoeren om verder te komen. Er zijn drie mogelijkheden:

Uitleggen

De meeste vakjes horen bij het uitleggen van een woord zonder dat woord zelf te gebruiken. De speler die hierop staat, pakt een kaartje van de stapel woordkaarten. De woorden zijn meestal vrij simpel en er staat ook een afbeelding bij zodat ook mijn nichtje van vijf meestal wist wat er bedoeld werd. Woorden als olifant, huis, sinaasappel en helikopter zijn natuurlijk wel te doen, maar af en toe zullen de kleinsten niet precies weten wat een ansichtkaart of sandwich is. Wij rekenden in dat geval kaartje of broodje gezond ook goed. Zowel degene die het woord raadt als degene die de opdracht deed, mag een stapje verder op het spoor.

Uitbeelden

Bij een aantal vakjes is het de bedoeling om het woord juist uit te beelden zonder iets te zeggen. Alleen geluiden zijn toegestaan. Dit kan soms supersnel gaan, maar soms denk je echt: wat ben jij nou aan het doen?!? Dan duurt het wat langer en wordt er achteraf vaak veel gelachen om gekke bewegingen en bijzondere gezichtsuitdrukkingen. Ook bij dit onderdeel mogen de uitbeelder en degene die het goed raadde een stapje vooruit.

Reuzenrad

Land je op een vakje van het reuzenrad dan heb je mazzel want dan mag je een draai geven aan deze bijzondere kermisattractie. Het nummer een, twee of drie dat het rad aangeeft is het aantal stapjes dat direct verder mag. Dit maakt het spannend maar kan ook het pechvogelgehalte vergroten.

Degene die als eerste aan het eind van het spoor bij de kermis aankomt, wint.

Wat vonden wij ervan?

Junior Party Alias was echt een hit. Ik heb het gespeeld met verschillende leeftijden en de kids hebben het ook zelfstanding gespeeld. Allemaal vonden ze het erg leuk.

Spelbeleving

Wat eerst een beetje over-the-top leek waren de miniopdrachtjes die bij ‘uitleggen’ stonden. Zo moet soms iedereen de neus dicht houden terwijl er uitgelegd en geraden werd en moest op een ander moment iedereen letterlijk op de plaats springen tijdens het raden. De eerste keer dat ik meedeed moest ik even over een drempel heen om daadwerkelijk als 40-jarige te gaan staan springen in de woonkamer. Maar het was gewoon fun en de kids vonden juist die momenten geweldig.

Productie

Sommige elementen zijn bijzonder goed geproduceerd. Het reuzenrad is echt iconisch en stevig. Echt perfect. De speelpionnen zijn solide en lekker groot en de kleuren zijn supervrolijk. Zelfs de binnenkant van de doos is geheel in kermisstijl. Wat ik jammer vind is dat de zogenaamde ‘insert’ van de doos niet echt praktisch is. Alles netjes op te ruimen is in deze doos niet voor de hand liggend. We hebben het wel over een spel voor de leeftijd van vijf tot tien jaar. De kans is daarom groot dat er wat sneuvelt en dat is echt zonde. Ook de kaartjes zijn prachtig geïllustreerd en prima op niveau, maar de papierdikte is voor dit publiek echt te dun. Je wilt niet weten hoe onze UNO-kaarten er thuis inmiddels uitzien. Deze kaartjes zijn van een dunnere kwaliteit en dat is gewoon jammer.

Eindoordeel

Al met al is Junior Party Alias een superleuke en actieve manier om bij kinderen de woordenschat en het acteertalent te ontwikkelen. Met drie tot zes spelers en een speelduur van ongeveer een half uur is het prima geschikt voor veel situaties. Ik zie echt goede mogelijkheden om het bijvoorbeeld in groep drie te gebruiken in de klas. Ook voor gezinnen met jonge kinderen is het echt wel een toffe en vrolijke activiteit en ook mijn achtjarige dochter en tienjarige zoon waren erg enthousiast. Uiteindelijk draait het daar natuurlijk om!

Meer plezier met het hele gezin? Ken je het Koala Kart bordspel al?

Junior Party Alias

20,-
7.3

Kwaliteit

6.5/10

Prijs

7.0/10

Speelplezier

8.5/10

Pros

  • Vrolijke en spannend
  • Goed op niveau
  • Kleurrijke productie

Cons

  • Kaartkwaliteit te dun
  • Rommelige doos
  • Regelboekje kan beter

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 41 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (14), Timo (10) en Rebekka (8). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.