Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Kaartspel Mopsen | Review

Kaartspel Mopsen | Review 19 juni 2020Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Onze ervaring met het kaartspel Mopsen

Ben je gek op kaartspelletjes en honden en katten? Dan is het kaartspel Mopsen van White Goblin Games iets voor jou! In het spel Mopsen draait het allemaal om een enorme stapel botten, katten en mopshondjes!

Het kaartspel Mopsen

Bij het kaartspel Mopsen draait alles om een enorme stapel botten die uit de keuken is meegenomen door de Mopsen. Ze zijn er gek op en willen de botten het liefst allemaal voor zichzelf bewaren. De verwende dieren dringen naar voren om zoveel mogelijk botten te pakken, maar vervelende katten gooien roet in het eten. Mopsen is een slagenspel waarbij je op het juiste moment je slag moet slaan om de meest botten te bemachtigen!

Kaartspel Mopsen van White Goblin Games

Wij kregen het kaartspel Mopsen van White Goblin Games toegestuurd om te testen en vertellen jullie er graag meer over!

De inhoud

Het Mopsen kaartspel zit in een klein doosje en is heel handig om mee te nemen, bijvoorbeeld op vakantie of naar vrienden. Het spel bestaat uit de spelregels en 65 speelkaarten: 48 mopshondkaarten, 8 katkaarten, 5 voerbakkaarten en 4 rangorde kaarten.

Mopsen - de inhoud

De kaarten zijn er in vier verschillende kleuren en zijn ontzettend leuk geïllustreerd. De speelkaarten hebben naast de mopshonden ook een aantal botten en getal op de voorkant staan.

Hoe werkt het kaartspel Mopsen?

Mopsen werkt eenvoudig! Om te beginnen krijgt iedere speler een voerbak. Speel je met drie spelers dan gebruik je de kaart met de drie, speel je het spel met 4 of 5 spelers dan gebruik je de kaart met 4-5 erop. Deze legt elke speler voor zich neer. Nu worden alle speelkaarten geschud, elke speler krijgt 8 kaarten. Vervolgens worden de rangorde kaarten geschud en en open onder elkaar op tafel gelegd. Hieronder een voorbeeld van de startopstelling:

Startopstelling

Als iedereen zijn kaarten heeft dan is het tijd om deze te bekijken. Je krijgt voor aanvang van het kaartspel Mopsen de kans om 3 van je kaarten te wisselen (hoeft dus niet, maar mag wel). Je pakt dan 3 nieuwe kaarten van de stapel en legt je oude kaarten op de aflegstapel. Na het wisselen van de kaarten is het tijd om te gaan spelen. Een spel bestaat uit 3 rondes, na deze rondes is de speler met de meeste botten (punten) de winnaar.

Maar hoe verzamel je botten? Dit doe je door kaarten te winnen. En kaarten winnen lukt alleen door de volgende stappen te volgen:

  • De startspeler legt een kaart uit zijn hand naast zijn voerbak op tafel.
  • De overige spelers spelen ook een kaart uit de hand. Dit moet een kaart zijn in dezelfde kleur. Heb je niet dezelfde kleur dan mag het een andere kleur zijn. En de katkaarten (groen) mogen altijd gespeeld worden.

Als alle spelers een kaart op tafel hebben gelegd wordt er gekeken wie de slag wint. En hierbij komt de rangorde kijken, de gekleurde kaarten die van boven naar onder op tafel liggen.

De rangorde
De rangorde

De bovenste mops of kat heeft de meeste invloed, dus is het belangrijkste. Vervolgens verslaan hoge getallen de lagere getallen op tafel.

Review Mopsen

In het voorbeeld hierboven ligt er een blauw 3, een blauw 6 en een blauwe 16 op tafel. Dit betekent dat de speler met de blauwe 16 (het hoogst) de slag wint en zijn kaart op zijn voerbak mag leggen. Vervolgens bepaalt de kleur van de laagste kaart wie als hoogste komt te liggen in de rangorde, lag blauw nog niet bovenaan dan verplaats je deze kaart nu wel. De laagste kaart wordt ook uit het spel gehaald, de blauwe kaart gaat dus naar de aflegstapel. De speler met de laagste kaart heeft wel weer een voordeel, hij of zij mag een overgebleven kaart van deze ronde pakken en aan zijn hand toevoegen. In dit geval krijgt de speler die de blauwe 3 gespeeld heeft de blauwe 6 op hand.

Had er op tafel nu ook een gele 8 gelegen omdat die speler geen blauw kon neerleggen, dan kunnen er twee dingen gebeuren:

  • de speler wint de rond als geel bovenin de rangorde legt
  • de speler kan ongeacht het getal op de kaart de slag niet winnen als geel in de rangorde onder blauw ligt

Op deze manier wordt er gespeeld totdat er een speler geen kaarten meer heeft. De ronde is dan afgelopen. Het is tijd om punten te tellen. Als je slagen hebt gewonnen tel je de botten op de kaarten in je voerbak. Heb je geen slagen gewonnen dan krijg je het aantal punten dat op je voerbak staat. Deze punten worden opgesteld en na 3 rondes wint de speler met de meeste botten het kaartspel Mopsen.

Puntentelling

Ook leuk om te lezen: Party Bugs van White Goblin Games

In het voorbeeld hierboven scoort de linker speler in totaal 8 botten, dat is meer dan de 7 uit de voerbak. Als je naar de rechter speler kijkt dan zie je een totaal van 3 botten. Als de speler in dit geval geen slag had gepakt had hij 7 botten verdiend. Denk dus goed na hoe slim het is om een slag te winnen. Soms verdien je meer punten als je in een ronde geen enkele slag wint.

Onze ervaring met het kaartspel Mopsen?

k kan mij heel goed voorstellen dat het spel misschien wat ingewikkeld klinkt. De uitleg is echter heel helder en na één ronde spelen is het spel helemaal duidelijk. Al snel kwamen wij er achter dat dit een spel is dat bij ons snel tot de favorieten zal behoren. Wij zijn gek op kaartspellen en vooral spelletjes waarbij er tactisch gespeeld moet worden en je elkaar een hak kunt zetten of kunt aftroeven. Het kaartspel Mopsen van White Goblin Games behoort tot dit soort spelletjes!

Onze ervaring met het kaartspel Mopsen

Het kaartspel speelt snel weg, is leuk geïllustreerd en zorgt voor een hoop speelplezier. Het is handig om mee te nemen en eenvoudig aan nieuwe spelers uit te leggen.

Goed om te weten

  • Mopsen is geschikt voor 3 tot 5 spelers
  • Eén spelletje duurt ongeveer 15 tot 20 minuten
  • Het kaartspel is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud
  • Dit spel wordt nog verwacht

Wil je meer weten over Mopsen? Je leest er meer over op de website van White Goblin Games.

Zijn jullie ook gek op kaartspelletjes zoals Mopsen?

Leestip: Het Santa Fe kaartspel

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.