Boeken, School en Vrije tijd Reviews

Kids in en met de natuur | 55 leuke activiteiten in de natuur met kids

Kids in en met de natuur | 55 leuke activiteiten in de natuur met kids 26 april 2022Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. šŸ˜‰

Kids in en met de natuur

Begin april hadden we nog even sneeuw, maar hopelijk komt er vanaf nu weer een periode aan vol zon! En dat betekent: lekker veel buitenspelen! De Belgische schrijfster en blogger Elke Vanhouche verzamelde 55 leuke activiteiten om met kinderen te doen in (en met) de natuur in het boek Kids in en met de natuur. En het leuke is dat je voor de activiteiten de meeste benodigdheden gewoon in huis hebt en anders in je tuin of in het bos kunt vinden!

Kids in en met de natuur

De activiteiten in het boek Kids in en met de natuur zijn heel uiteenlopend en opgedeeld in twee categorieĆ«n: namelijk activiteiten in de natuur en activiteiten met de natuur. De tip van de schrijfster is: houd het simpel! Kinderen hebben niet veel nodig om zich lang bezig te kunnen houden. ”Probeer dus zoveel mogelijk te recyclen en materialen uit de natuur te gebruiken.”

Om een idee te geven van de ideeƫn die ze heeft zal ik er een paar omschrijven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kleurenspel? Op een papier teken je vakjes met elk een andere kleur. Vervolgens mogen de kinderen om de beurt een steentje op het papier gooien. Vervolgens moet hij iets in de natuur zoeken met de kleur van het vakje waar het steentje op terecht is gekomen.

Of wat dacht je van verven met water? Je zet buiten kwasten neer en een teil met water. In plaats van stoepkrijten kunnen de kinderen de mooiste tekeningen schilderen met water. Hoe simpel en leuk is dat?

Maar in het boek staan ook knutseltips zoals zelf vogelvoer maken, een tekening van steentjes of een fotolijstje met natuurelementen. Genoeg tips dus en voor ieder wat wils!

Dit vinden mijn kinderen ervan

Mijn kids zijn alle drie wel buitenspelers. Dat kan zijn op de trampoline of in de zandbak in de tuin, maar ze spelen ook graag met kindjes uit de buurt. We gaan ook geregeld met ze wandelen, maar dat is helaas nog niet zo geliefd bij ze. Ik heb goede hoop dat dat nog komt haha.

Maar buiten spelen vinden ze dus wel fijn en daarom waren ze zeker enthousiast over de ideeƫn in het boek. Grote favoriet van de activiteiten die we tot nu toe hebben gedaan, is het blotevoetenpad. Het idee is dat je zelf een pad maakt in de tuin van modder, zand, stenen, water bladeren, rijst etc. Het is makkelijk te realiseren en voor hun voelt het als een leuk avontuur.

Vooral de kliederactiviteiten vinden ze overigens interessant. Zoals verven met ijs, spelen met bloem en spelen met modder.

Het leuke van het boek is dat de activiteiten laagdrempelig zijn, vernieuwend en de ideeƫn kosten ook weinig tot geen geld. Daarnaast is het een mooie manier om de kinderen lekker buiten te laten spelen. En is het wel een regenachtige dag? Er staan ook activiteiten in het boek waarbij je de natuur naar binnen haalt. Zoals knutselen met natuurmaterialen of spelen met zand in een bak.

Ook een blog met uitjes

Schrijfster Elke is sinds 2019 moeder en geniet naar eigen zeggen samen met haar gezinnetje van de natuur, lekker eten, weekendjes weg en vooral van ijsjes. Ze ging zelf vaak online op zoek ging naar tips voor kindvriendelijke uitstapjes, restaurants, vakanties, fietstochten en wandelingen maar kon niet altijd de juiste plekjes vinden. Als ze die wel tegenkwam noteerde ze die in een notitieboekje en om het vrienden met kinderen ook gemakkelijk te maken deelde ze haar informatie in een blog.

”Ondertussen mag ik meer en meer mensen gelukkig maken en vooral de struggle van ā€˜try and errorā€™ (yes, we hebben allemaal al eens een niet-zo-buggyproof wandeling gemaakt of ergens voor een gesloten deur gestaan) wegnemen (hoeraaa!).”

In het boek deelt ze concrete activiteiten, en op haar blog vind je weer veel uitjes zoals de leukste blotevoetenpaden, kinderboerderijen en speeltuinen in Belgiƫ en Nederland.

Meer tips voor leuke uitjes? Lees het boek Nooitgedachtland.

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.