Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

LAMA het dobbelspel | Review

LAMA het dobbelspel | Review 22 januari 2023Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

het LAMA dobbelspel

Wij zeg gek op kaartspellen en op dobbelspellen! Eén van de favoriete kaartspellen van Fenna (8) is LAMA het kaartspel (lees hier onze review). Dus toen ze eind vorig jaar in het speelgoedboek LAMA het dobbelspel zag staan moest dit natuurlijk op haar verlanglijstje! En gelukkig was de kerstman zo lief deze onder de kerstboom te leggen. Dus tijd voor een review! Is het dobbelspel net zo leuk als het kaartspel?

LAMA het dobbelspel

Hoewel dit spel het LAMA dobbelspel heet, krijg je toch ook weer te maken met kaarten. Dubbel zo leuk dus eigenlijk! De dobbelstenen voegen een extra dimensie toe aan het spel waardoor geluk en tactiek aan het spel worden toegevoegd.

De inhoud

Het LAMA dobbelspel bevat 3 dobbelstenen, de LAMA speelkaarten, witte en zwarte fiches en de spelregels. Een klein en compact spel dat je dus ook eenvoudig ergens mee naar toe kan nemen.

De inhoud

Hoe werkt het LAMA dobbelspel?

De spelregels zijn heel eenvoudig. Voor aanvang van het spel haal je 7 kaarten uit het spel. Deze 7 kaarten zijn te herkennen aan de zwarte lama’s achterop de kaarten. Alle overige kaarten hebben witte lama’s op de achterzijde. De 7 kaarten leg je open in het midden van de tafel. Vervolgens schud je de overige kaarten en geef je alle spelers 7 kaarten. Deze kaarten leggen de spelers open voor zich neer.

LAMA het dobbelspel

Dan is het nu tijd om te dobbelen! Wanneer je aan de beurt bent werp je de 3 dobbelstenen en kijk je naar de getallen/lama’s die je gooit. Heb jij op tafel de kaarten 2-2-3-4-6-lama-lama liggen. En gooi jij met de dobbelstenen 1-6-lama? Dan betekent dit dat jij van jouw kaarten de 6 en de lama apart mag leggen. Vervolgens is de volgende speler aan de beurt.

Maar wat als je getallen op de dobbelstenen niet overeenkomen met je kaarten? Gooi je in het bovenstaande voorbeeld 1-1-5 met de dobbelstenen, dan betekent dit dat je gaan kaart kan afleggen. In dat geval moet je van de middelste rij op tafel (de kaarten met zwarte lama’s op de achterzijde) de 1 of de 5 pakken en aan je rij met kaarten toevoegen. Ligt er geen 1 of 5 meer op tafel omdat andere spelers deze al hebben moeten pakken? Dan eindigt de ronde en zijn alle kaarten die in het midden op tafel liggen voor jou. En als je bekend bent met het LAMA kaartspel dan voel je hem vast al: al die kaarten zijn strafpunten!

In het LAMA dobbelspel draait het allemaal om zo min mogelijk punten scoren. Kaarten die je op hand hebt aan het eind van een ronde tellen als strafpunten en die wil je niet. Heb je 40 strafpunten dan verlies je het spel! Gelukkig kan je ook van de strafpunten aankomen, bijvoorbeeld door drie lama’s te gooien met de dobbelstenen of door al je kaarten weg te spelen en zo de ronde te eindigen.

Wat vinden wij van het LAMA dobbelspel?

Fenna (8) is groot fan van het LAMA dobbelspel. Ze vindt het spel leuker dan het kaartspel en daar ben ik het mee eens! Het spel is echt heel eenvoudig in de regels, die heb je eigenlijk na één ronde dobbelen al door. Er zit snelheid in het spel, je hebt wat geluk nodig, maar je kan ook tactisch spelen. Zo kan je er ook voor kiezen om te passen als je bijvoorbeeld nog 1 kaart met het getal 1 hebt liggen. In dat geval ontvang je wel 1 strafpunt aan het eind van de ronde, maar dat is te overzien.

het LAMA dobbelspel

Gemiddeld duurt één potje met drie spelers ongeveer 20 minuten (onze ervaring) en je kan het met maximaal 6 spelers spelen. Het is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar oud, maar ik denk dat een 7-jarige dit ook zeker wel al begrijpt. Wat ons betreft is het in ieder geval een aanrader en Fenna is heel blij dat ze het op haar verlanglijstje heeft gezet!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.