Bouw en Constructie Informatief & Tips LEGO Speelgoed voor kinderen van 3 t/m 4 jaar Speelgoed voor kinderen van 5 t/m 6 jaar Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

LEGO schoonmaken doe je zo!

LEGO schoonmaken doe je zo! 18 februari 20212 Comments

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

LEGO schoonmaken

Er zijn waarschijnlijk weinig gezinnen in Nederland te vinden waar je geen LEGO in huis kunt vinden. LEGO is ontzettend populair en wordt van generatie tot generatie overgegeven. Zo kan het maar zo voorkomen dat je witte vergeelde blokjes in huis hebt of dat je LEGO hebt dat je wilt schoonmaken. Maar LEGO schoonmaken hoe kan je dat het beste doen?

LEGO schoonmaken, onze tips!

Tweedehands LEGO of LEGO waar gewoon veel mee is gespeeld. Het heeft zo nu en dan een schoonmaakbeurt nodig. Gelukkig zijn de bouwstenen goed schoon te maken en we vertellen je hoe je dit het beste kunt doen.

1. LEGO in de wasmachine?

Heel vaak hoor je de tip, stop de bouwstenen gewoon in een kussensloop en vervolgens in de wasmachine. En heel eerlijk, wij hebben het wel eens geprobeerd en het werkt! Toch raadt LEGO zelf dit af:

Een waarschuwing! Stop je LEGO® stukjes niet in de wasmachine of de vaatwasser, en probeer ze niet te drogen in de oven, de magnetron of met een haardroger. Als de steentjes erg heet worden, kunnen ze van vorm veranderen, en dan werken ze dus niet meer!

LEGO® website

Maar hoe kan je LEGO dan wel het beste schoonmaken?

2. Schoonmaken met de hand

LEGO adviseert om simpelweg schoon te maken met de hand. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons en gebruik water dat niet heter is dan 40°C. Hogere temperaturen kunnen de kwaliteit van de onderdelen aantasten. Je kan eventueel een zacht afwasmiddel aan het water toevoegen, spoel de bouwsteentjes vervolgens goed af en klaar is kees!

LEGO schoon

Wil je LEGO onderdelen desinfecteren dan adviseert LEGO om ze schoon te vegen met een huishoudelijke ontsmettingsalcohol. Dit geldt ook voor het reinigen van elektrische onderdelen zoals kabels, motoren of batterijhouders. Let op: de ontsmettingsalcohol mag alleen door volwassenen worden gebruikt.

3. Vergeelde of verkleurde LEGO schoonmaken

Tot slot nog het stukje verkleurde of vergeelde bouwsteentjes. Niets zo vervelend als witte LEGO bouwstenen die geel zijn uitgeslagen. Op de website van LEGO is hier geen informatie over te vinden, maar uiteraard hebben we daar wel een aantal tips voor! De originele kleur van een LEGO bouwsteen kan je herstellen door deze in een badje van zuiveringszout of lichte chlooroplossing te laten weken.

Meng het zout of het chloor altijd met water en laat het LEGO erin weken. Dit is wel een kwestie van geduld, want het kan maar zo zijn dat je dit meerdere keren moet herhalen. Spoel na een badje de steentjes weer goed af.

Ook leuk om te lezen: Vanaf welke leeftijd is LEGO geschikt?

Heb jij nog een andere tip als het gaat om het schoonmaken van LEGO, laat dit dan weten in de reacties hieronder!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

2 comments

  1. Hoi!! Mijn Lego blokjes doe ik in een grote kom met warm water.
    Een goede scheut dettol en roeren maar.
    Goed afspoelen en op een grote doek laten uitlekken.
    Regelmatig opschudden👍😍

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.