Boeken, School en Vrije tijd Reviews

Leuk en leerzaam | Britt bij de bijen

Leuk en leerzaam | Britt bij de bijen 28 april 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Britt bij de bijen

Het zoemt al jaren rond; het gaat niet goed met de bij. En dat terwijl bijen één van de belangrijkste schakels zijn in onze voedselketen. Driekwart van wat er op ons bord ligt, hebben we aan bijen te danken. Zonder bijen zouden er bijvoorbeeld geen groenten of fruit zijn. Daarom schreef Britt van Marsenille het boek Britt bij de bijen, om kinderen op een speelse manier te wijzen op het belang van bijen in ons leven. Zij is gepassioneerd imker en probeert om van de wereld een bijvriendelijke plek te maken.

Britt bij de bijen

Wisten jullie dat honingbijen al in ieder geval 35 miljoen jaar bestaan? Grieken van honing energydrankjes maakten om goed te presteren op de Olympische Spelen? En dat ridders bijenkorven gebruikten als ze een kasteel van de vijand probeerden in te nemen. Dan gooiden ze de bijenkorven over de kasteelmuren. Bij het uiteenspatten kwamen de bijen boos uit hun korf en staken alles en iedereen waardoor er chaos uitbrak. 

Wat vonden wij van het boek?

Wat een leuk leerzaam boek! Er wordt zo duidelijk uitgelegd hoe een bij eruit ziet en dat er verschillende soorten bijen zijn. Je leert wat de rol van iedere bij in een volk. Wisten jullie dat zo’n volk uit 60.000 bijen bestaat? Ik namelijk niet; ook niet dat er daarvan zo’n 58.000 meisjesbijen zijn. Zij doen het meeste werk, de twintigduizend mannetjes heten darren en zijn maar ‘luie donders’. 

De leerzame verhalen worden afgewisseld met kleine spelletjes. Zoek bijvoorbeeld de Koningin in een bijennest. Of leer praten zoals een bij en doe de rondedans. De bijbehorende tekeningen zijn echt prachtig en soms ook grappig. Ook al kan je niet lezen, pak je het boek er toch bij door de superleuke illustraties. 

Het boek is niet alleen maar leuk want het gaat echt heel slecht met de bijen. De schrijfster heeft in het boek daarom allemaal tips gegeven hoe we de bij kunnen redden. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk bloemen en planten te laten groeien in onze tuinen en op balkons zoals lavendel, verschillende kruiden of veldbloemen. Er staat ook een recept in voor zaadbommen. Deze bolletjes van klei, compost en boemzaad kun je gooien waar je maar wil, als het maar op de aarde is. 

Britt probeert met haar boek de mensen kennis te laten maken met de bij en dat wij hen even mooi, slim, dapper en cool gaan vinden als zij. Wij zijn hier thuis inmiddels begonnen met het kweken van onze eigen moestuin en die gaan we zeker naar buiten verplaatsen als ze groter zijn en het wat warmer buiten wordt. Zo dragen wij hopelijk ook een klein steentje aan een bijvriendelijke plek. Het boek geven we door; zo kunnen nog veel andere kindjes kennis maken met het coole beestje wat grotendeels zorgt voor het eten op ons bord. 

Meer toffe boeken voor kinderen? Ken je het twee meter brede kijk- en zoekboek met dinosaurussen al?

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.