Boeken, School en Vrije tijd Reviews

Mischa is het zat: ‘Ik bepaal!’ | Boekentip!

Mischa is het zat: ‘Ik bepaal!’ | Boekentip! 25 maart 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Ik bepaal!

Trek je jas nou aan! We moeten opschieten! Poets nou je tanden! Ik denk dat elke ouder die zinnen meerdere keren per dag uitspreekt. In het boek van Lysette van Geel & Aron Dijkstra heeft hoofdpersoon Mischa het helemaal gehad met al dat ‘gemoet’ van pappa’s en mamma’s. En dus besluit hij: ‘Ik bepaal!’

Wij hebben er thuis ook zo één die moeite heeft om naar duidelijke opdrachten te luisteren en eigenlijk alles op haar eigen manier wil doen. Alles wat gezegd wordt, wordt steevast beantwoord met ‘maar mammmaaa’ of ‘maar papppaaa’. Dus die zag het boek wel zitten, hoe krijgt die Mischa het voor elkaar zodat hij alles op zijn eigen manier mag doen?

‘Ik bepaal’ gaat dus over Mischa, net vijf jaar. Hij heeft helemaal geen zin om te leren fietsen of boterhammen met pindakaas en boter te eten of kijken naar de tv-programma’s die zijn zus wil zien. Hij heeft dat allemaal al honderd keer tegen zijn vader gezegd maar die is alleen maar bezig met bellen. Achterop de fiets bij zijn vader, onderweg naar die zwemles waar hij eigenlijk helemaal geen trek in heeft, filosofeert hij en denkt ‘wanneer mag ik nou eens iets bepalen’?

‘Ik bepaal’ is een grappig, vrolijk boek. Vol met mooie illustraties waar meer dan genoeg op te zien is. Het verhaal is geschreven vanuit het oogpunt van de kleuter. Het boek is ook ideaal om voor te lezen voor een klas. Lysette van Geel heeft namelijk een bijzondere schrijfstijl gekozen waardoor het lijkt dat de lezer of het boek tegen Mischa praat. Dat zorgt ervoor de kleintjes echt betrokken worden bij het verhaal. Zo moeten ze Mischa wakker maken, hem vragen stellen en vlak voordat Mischa het verhaal overneemt, roept het boek op om vooral je voorleespappa of mamma goed vast te houden voordat de pagina wordt omgeslagen. Dat belooft dus weinig goed ;-).

Het verhaal sprak Laurie (4) aan, maar ook Vayèn (7) wil het boekje graag lezen voor ze naar bed gaat. Het is voor hen herkenbaar en ook fijn om te weten dat alle kinderen van alles moeten van paps en mams. Voor de ouders zit er ook een geheime boodschap in. Luister eens wat vaker naar je kinderen in plaats van naar je telefoon staren.

Het boek heeft 40 pagina’s. Dat lijkt veel maar het verhaal is gemakkelijk te lezen voor het slapengaan. Het neemt maximaal tien minuten in beslag. Echt een aanrader, het boek is anders dan het gros van de andere kinderboeken die wij hier thuis hebben. Dus een leuke afwisseling.

Meer lezen? Lees hier de review van Judith en haar zoontje Luuk over Het geheim van de wifi

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.