Boeken, School en Vrije tijd Buitenspeelgoed Knutselen en Educatief Reviews

Modderige avonturen met Wolvenkinderen in de hand

Modderige avonturen met Wolvenkinderen in de hand 27 juli 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Wolvenkinderen

Het boek Wolvenkinderen zag het licht op een mooie lenteavond. Tijdens een zonsondergang in de tuin, bij een vuur en onder het genot van lekker eten en een fles wijn, vroegen schrijvers Roosje Koninckx en Richard van der Vieren zich af waarom kinderen eigenlijk tegenwoordig minder buitenspelen. Dus schreven ze een boek waarmee ouders en kinderen samen naar buiten kunnen om spannende avonturen te beleven en verrassende gerechten te maken. En vooral… heel erg vies worden….

Wolvenkinderen

Het eerste wat opvalt, is dat Wolvenkinderen een prachtig boek is. Het is groot, stevig, mooi papier en prachtige foto’s. Het vraagt om bekeken te worden. De pagina’s lijken een beetje viezig, maar dat is de bedoeling, maakt de inleiding van het boek meteen duidelijk: “Dit is een vuil verhaal. Een smerig boek. Bijdehand tweedehands. Want dit verhaal is al gemaakt en bespat. Geplooid en beklad. Gegraven en ontdekt. Dit verhaal kun je voelen, proeven, ruiken en horen.”

Prima vermaak dus voor gezinnen die nu vanwege de aangescherpte coronamaatregelen overal ter wereld een ‘staycation’ moeten plannen. Lekker kamperen in eigen tuin!

Wat staat er in het boek?

Eigenlijk van alles en nog wat; vooral veel recepten. Zoals ‘Golden Milk’ of ‘Wraps met pesto en gegrilde groenten’. Daarnaast een uitleg hoe je je eigen vuurput kan maken, welke kastanjes uit het wild nu wel of niet kan eten of welke helende werking de smalle wegbree heeft. Oh, en ook een handige tip; hoe kan je met je hand aan de zonnestand aflezen wanneer het donker wordt! Spoileralert; iedere vinger staat voor ongeveer 15 minuten zonlicht.

Maar ook activiteiten voor kinderen. Hoe maak je eigen broodspeer? En hoe maak je een eigen rietje? Hoe herken je een goede klimboom? En misschien nog wel de leukste; maak je eigen modderpoel! Heel simpel; graaf een ondiepe kuil, doe er wat water bij en laat de pret beginnen!

Dichterbij de natuur

Talloze manieren dus om jezelf dichter bij de natuur te brengen. Wolvenkinderen staat vol urenlang speelplezier. Wij wonen redelijk vrij en toen ik het met de buurvrouw over het boek sprak; vatten we ook het idee op om onze eigen vuurput in de tuin aan te leggen. Kunnen we zomers met de kinderen broodsperen maken en popcorn in blikjes op het vuur zetten. En ’s avonds lekker in de tuin bij het kampvuur zitten. Kijk er nu al naar uit.

“No kid will ever remember spending their best day in front of a screen”

Wij kregen bij Wolvenkinderen ook een pakket meegestuurd om eigen zeep te maken. Echt te gek; dat hebben we dan ook gedaan en zal het recept ook met jullie delen. Superleuk om bijvoorbeeld nadat modderbad jezelf mee schoon te maken!

DIY Zeep maken

Ingrediënten voor 1 blok zeep van 150 gram

150 gram glycerinezeep (te koop bij de Hema)
20 druppels etherische olie (te koop bij de Etos)
3 theelepels bloemenmix
|Optioneel: honing of natuurlijke kleurstoffen zoals cacaopoeder, matchapoeder of kurkuma

Benodigdheden

een kleine pan
houten pollepel
Zeepvorm; ik had geen flexibele vorm in huis dus heb potjes gebruikt waar cheesecake in zat en daar bakpapier in gedaan.

Werkwijze

Snijd de 150 gram glycerinezeep in kleine stukken. Op deze manier zal je zeep gemakkelijker smelten.
Smelt de stukjes glycerinezeep au bain-marie of in een pot op een zacht vuurtje. Wees voorzichtig en let erop dat je de zeep niet kookt of verbrandt .Wanneer de zeep begint te schuimen, staat je vuur te hard. Roer tijdens dit proces zéér voorzichtig door de zeep met een houten lepel. Roer niet te hard, anders gaat de zeep schuimen. Wanneer alle stukjes vloeibaar zijn, haal je de zeep van het vuur.

Voeg nu de etherische olie en bloemenmix toe aan de gesmolten zeep. Roer zeer voorzichtig met een houten lepel. Heb je honing in huis? Voeg een theelepel honing toe. Honing is ontstekingsremmend en heeft een antibacteriële werking. Daarnaast heeft honing ook een hydraterende werking.

Hier kan je gaan experimenteren met kleur! Voeg enkele druppels kleurstof of een snuifje natuurlijke kleurpoeder toe om je zeep te pimpen. Hoe meer je toevoegt, hoe donkerder de kleur. Start voorzichtig met kleurstof toe te toevoegen. Kijk eens wat je in de kast hebt staan. Cacaopoeder, kurkumma, gemalen hibiscus, matcha, spirulina geven mooie resultaten en voegen telkens extra verzorgende eigenschappen toe aan je zeep.

Giet de zeep in de zeepmal en laat 1 uur rusten. Wil je het proces versnellen, dan kan je je zeep in de ijskast zetten. Wanneer de zeep helemaal hard is, haal je hem uit de mal. Klaar!

Wil je een zeep met twee (of meer) verschillende kleuren? Giet dan de mal halfvol met je zeepbereiding en laat uitharden. Herhaal nu het zeepproces met een andere kleur en giet deze bovenop de uitgeharde zeep. Laat je tweede laag opnieuw uitharden. Klaar!

Als je twee kleuren zeep halfwarm in je vorm giet kan je gaan ‘swirlen’ voor een mooie gemarmerd effect. Giet eerst de eerste laag zeep in je mal, zet er een lepel in en giet de tweede kleurlaag voorzichtig langs de lepel en roer eenmaal in een s-beweging. Laat je creativiteit de vrije loop!

Kortom: Wolvenkinderen is een aanrader! Ga lekker aan de slag met z’n allen!

Meer lezen? Ken je De Grote Race al?

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.