Informatief & Tips Speelgoed verkiezingen Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2021

Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2021 29 september 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Nederlandse Spellenprijs 2018

Elke jaar wordt de Nederlandse Spellenprijs uitgereikt en ook in 2021 slaan we dit niet over! Op 18 september 2021 zijn de nominaties bekend gemaakt en wij vertellen jullie alles over de spellen die kans maken op deze titel in de categorieën familiespellen, expertspellen en kennisspellen. Lees je mee?

Nederlandse Spellenprijs 2021

De Nederlandse Spellenprijs bestaat al sinds 2001. In 2001 is dit initiatief tot leven geroepen door de landelijke spellenvereniging Ducosim en de toenmalige jurlyleden. Om de onafhankelijkheid van te waarborgen is in 2002 de stichting Nederlandse Spellenprijs opgericht. En via deze stichting wordt er elk jaar gezocht naar de beste spellen. De vakjury beoordeelt jaarlijks de nieuw uitgebrachte spellen in de categorieën familie, expert en kenners en kiest één winnaar. Benieuwd naar de nominaties voor dit jaar? Lees snel verder!

Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2021

Ik ben gek op spelletjes, dus stiekem ben ik elk jaar benieuwd naar de nominaties. Natuurlijk van de Nederlandse Spellenprijs, maar ook bijvoorbeeld van andere speelgoedverkiezingen waar spellen genomineerd worden. Het zijn spelletjes die bij mij altijd kans maken om op het verlanglijstje te komen. Dit jaar zijn dat de volgende spellen!

Nominaties familiespellen

De drie genomineerde spellen voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 in de categorie familie zijn:

1. Cartographers

De eerste nominatie is voor het spel Cartographers dat is uitgegeven door Intrafin. Het spel draait om de koniging die de beste gebieden wil claimen voor haar koninkrijk. Als cartograaf is het je taak deze gebieden te vinden, in kaart te brengen en de concurrentie op een dwaalspoor proberen te brengen. Het spel is geschik voor 1 tot 100 spelers vanaf 10 jaar en heeft een gemiddelde speelduur van 40 minuten.

Cartographers

In dit spel draai je een kaart open, waarna alle spelers tegelijkertijd in hun eigen koninkrijk een gebied intekenen. Grote groepen kunnen hier dus ook prima mee uit de voeten. Elk spel bedenkt de koningin weer andere eisen waaraan je zo goed mogelijk wilt voldoen. Maak je er een kunstwerkje van of ben je gewoon effectief? Het af en toe mogen kliederen bij de buren zorgt voor een gemeen randje.

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

2. Cubirds

Bij het kaartspel Cubirds draait alles om vogels! Tijdens een lentewandeling in de velden kom je veel verschillende vogels tegen. Weet jij als eerste zeven verschillende soorten vogels bij hun familie terug te brengen? Of wil je er maar twee terug brengen? Cubirds is een ontwerp van Stefan Alexander en wordt uitgegeven door Gam’inBIZ. Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 20 minuten.

Cubirds

De originele en gevarieerde afbeeldingen van de vogels nodigen direct uit tot spelen. Met de ene soort vogel sluit je andere vogels in, die je verzamelt. Deze kun je later gebruiken om nog meer vogels te bemachtigen, maar durf je wel verder te sparen of speel je op safe? Want wordt de ronde beëindigd, kunnen je vogels gevlogen zijn.

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

3. Detective Club

De derde nominatie gaat naar het spel Detective Club van Jumping Turtle Games. Om toe te treden tot deze club moet je aantonen dat je bepaalde vereiste vaardigheden hebt. Lukt het jou de samenzweerder te ontmaskeren of doorloop jij juist het spel als samenzweerder? Detective Club is geschikt voor 4 tot 8 spelers vanaf 8 jaar en heeft een speelduur van 45 minuten.

Detective Club - Nederlandse Spellenprijs 2021

Met behulp van de prachtig geïllustreerde kaarten is het voor de spelleider een feest om aanwijzingen te geven aan de samenzweerder. Als samenzweerder moet je met een stalen gezicht razendsnel kunnen improviseren als het uur der waarheid aanbreekt. Weten de detectives je dan te ontmaskeren of verdedig jij overtuigend je gekozen kaarten? Jong en oud kunnen hierin hun creativiteit kwijt.

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

Nominaties kennersspellen

De drie genomineerde spellen voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 in de categorie kenner zijn:

1. De Dwergen van Nidavellir

Ga een spannende strijd aan in het spel De Dwergen van Nidavellir! De wergen moeten het dwergenrijk verdedigen door een zo sterk mogelijk dwergenleger te rekruteren. Hiervoor ga je van taverne naar taverne om de juiste soldaten te vinden. Lukt het jou een leger te creeren die ook nog bijzondere helden aantrekt? De Dwergen van Nidavellir is uitgegeven door White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 2 tot 5 spelers vanaf 10 jaar oud en heeft een spelduur van ongeveer 45 minuten.

De Dwergen van Nidavellir

Dit spel kent een bijzonder biedmechanisme met munten, waardoor het inzetten van een waardeloze munt je een andere munt laat verbeteren. Aangezien je met het hoogste bod in een taveerne als eerste een soldaat mag rekruteren, levert dit al een mooi dilemma op. Daarnaast balanceer je tussen helden aantrekken en divisies heel krachtig maken. Veel keuzes in dit snelle bied- en verzamelspel.

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

2. It’s a Wonderful World

In het spel It’s a Wonderful World bouw je een imperium. Je hebt echter maar kort de tijd om te laten zien dat jij de machtigste bent, je mag geen steekjes laten vallen. Kies voor de juiste ontwikkelingen, profiteer van je productie en blijf de concurrentie voor. It’s a WonderFul World is uitgegeven door Geronimo Games. Het spel is geschikt voor 1 tot 5 spelers vanaf 14 jaar oud en duurt ongeveer 45 minuten.

It’s a Wonderful World

Je bent echt een productieketen aan het bouwen in dit spel. Welke gebouwen kies je, welke heb je nodig en welke gun je je concurrenten niet? Wat kun je nog bouwen? De strakke deadline van vier ronden houdt je scherp. Het ondertussen zien groeien van je imperium is heel leuk.

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

3. MicroMacro: Crime City

In het spel MicroMacro: Crime City draait het om het oplossen van de misdaden. Je krijgt te maken met een stad vol overvallen, moorden en andere misdaden. De politie zit met de handen in het haar. Lukt het jou om de misdaden op te lossen? MicroMacro: Crime City is een spel van White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar oud en heeft een speelduur van een halfuur.

MicroMacro

Dit is een verrassend puzzelspel. Gewapend met een loep probeer je samen met je mededetectives in de enorme stadskaart steeds moeilijkere zaken op te lossen. Volg het spoor van de slachtoffers en de daders. Je leert deze misdadige stad steeds beter kennen. Het spel gebruikt een bekend en geliefd concept om er een nieuwe, verslavende twist aan te geven. Aan het eind blijken er dan nog extra misdaden in verstopt te zijn.

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

Het spel MicroMacro: Crime City is ook één van de winnaars van de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021!

Nominaties expertspellen

De drie genomineerde spellen voor de Nederlandse Spellenprijs 2021 in de categorie expert zijn:

1. De Verdwenen Ruïnes van Arnak

In het spel De Verdwenen Ruïnes van Arnak draait alles om sporen van een grote beschaving op een onbewoond eiland. Ga op expeditie om zo snel mogelijk verloren gewaande artefacten op te sporen. Probeer hierbij gevaren te trotseren en alle geheimen van het eiland bloot te leggen. Ook De Verdwenen Ruïnes van Arnak is een spel van White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar oud en heeft een spelduur van 30 minuten per speler.

De Verdwenen Ruïnes van Arnak

Er valt heel wat te ontdekken in dit spel. De druk van concurrerende expedities wordt voelbaar door het beperkt aantal ronden. Je kunt niet alles uitdiepen en onderzoeken. Waar ga je graven, welke assistenten gaan je ondersteunen, welke route naar de overwinning kies je? Het avontuur lonkt in een mooie mix van worker-placement en deckbuilding.

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

2. Everdell

In het spel Everdell zetten bosdiertjes een mooie beschaving neer. Jij bent een burgermeester en probeert jouw stad succesvol te maken. Hiervoor bouw je huisjes en verzamel je materialen om een prachtig huis te creëren voor de bosdiertjes. Ook Everdell is een spel van White Goblin Games. Het spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar en heeft een spelduur van 90 minuten.

Everdell - Nederlandse Spellenprijs 2021

Het betoverende sprookje met kleurrijke dieren en fabelachtige prenten nodigt meteen uit om te spelen. Je probeert je handkaarten slim te combineren met de mogelijkheden op het bord, zodat je steeds meer kunt. Doordat je zelf bepaalt wanneer jouw volgende seizoen begint, voelt het echt als je eigen spel. Het oogstrelende spelmateriaal maakt dit misschien wel het mooiste spel van 2021!

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

Het spel Everdell is ook één van de winnaars van de verkiezing Speelgoed van het Jaar 2021!

3. Maracaibo

In het spel Maracaibo ga je op zeereis. Je reist door de zeventiende eeuwse Caraiben en sticht nederzettingen. Maar dat is niet alles, je drijft handel en vecht zeeslagen uit. Ondertussen kun je je nog druk maken over bepaalde gebeurtenissen die wellicht de bereikbaarheid van sommige andere plaatsen veranderen. Lukt het jou de meeste invloed te verwerven? Maracaibo is een spel van Geronimo Games. Het spel is geschikt voor 1 tot 4 spelers vanaf 12 jaar oud en duurt ongeveer 120 minuten.

Maracaibo - Nederlandse Spellenprijs 2021

Dit enorm strategisch spel vertelt steeds weer een ander verhaal. Uit de dikke kaartenstapel komen allerlei personen tevoorschijn die je als assistenten kunt aanwerven, of je helpen om goederen en voorwerpen te leveren. De snelheid waarmee je rondvaart, bepaalt hoeveel beurten je hebt. Zo kan het spel voortkabbelen of heel hard worden gespeeld.

Jury Nederlandse Spellenprijs 2021

Wie wint de Nederlandse Spellenprijs 2021?

Op 5 november, de vooravond van het Spellenspektakel, worden de winnaars bekend gemaakt. Wie denk jij dat er met de titel vandoor gaat? Laat het ons weten in de reacties hieronder! Meer informatie over de Nederlandse Spellenprijs vind je op www.denederlandsespellenprijs.nl!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.