Asmodee Reviews Spellen en Puzzels

Pandemic | Samen krijgen we dit spel eronder!

Pandemic | Samen krijgen we dit spel eronder! 18 juli 2021Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Pandemic

Als ik één spel zou moeten noemen dat zijn tijd ver vooruit was, dan is het wel Pandemic. In dit coöperatieve strategiespel uit 2008 speel je met twee tot vier spelers tegen vier wereldwijde ziektes. Door goed samen te werken weet je uitbraken te voorkomen, epidemieën te bestrijden en hopelijk medicijnen te ontwikkelen. In 2012 kwam een prachtige reprint uit en deze is nog altijd zeer populair. Waarom dit een van mijn favoriete spellen aller tijden is, leg ik uit.

Inhoud

In de doos bevindt zich een wereldkaart met daarop grote wereldsteden die via routes met elkaar verbonden zijn. Er zijn onder andere pionnen in verschillende spelerskleuren en twee stapels kaarten met daarop de steden. Een stapel bevat de speelkaarten die je in je hand wil krijgen, de andere stapel is de infectiestapel. Verder is het bord bezaaid met kleine doorzichtige kunststof blokjes in vier kleuren die de verschillende ziektes voorstellen.

Hoe speel je Pandemic?

Pandemic begint met het bekijken welke negen steden geïnfecteerd zijn door de mysterieuze ziektes. Het spelregelboek leidt je met een simpel stappenplan door deze setup heen. De voorbereiding is natuurlijk niet klaar zonder het verdelen van de verschillende karakters. Elke speler heeft namelijk speciale acties die overeenkomen met een willekeurig getrokken karakterkaart.

Een projectleider kan bijvoorbeeld op een simpele manier onderzoekstations bouwen. Een wetenschapper kan op zijn beurt sneller medicijnen ontwikkelen en de quarantainespecialist voorkomt dat er überhaupt uitbraken komen. Het basisspel van Pandemic wordt geleverd met zeven verschillende karakters en de wisselende combinatie van deze helden zorgt elk spel weer voor een andere beleving en strategie. De beurt van de ene speler kan er daarom heel anders uitzien dan die van de ander. Een speelbeurt bestaat wel steeds uit drie dezelfde fasen.

Tijd voor actie!

Je begint je beurt met het doen van maximaal vier acties. Je kunt je bijvoorbeeld verplaatsen van een stad naar een naastgelegen stad. Dit kost een actie. Ook kun je een directe vlucht naar een willekeurige stad naar keuze maken. Dit kost ook een actie maar je moet dan wel de speelkaart afleggen die bij die stad hoort. Je wilt zuinig met die handkaarten omgaan want een speler heeft maar liefst vijf kaarten van dezelfde kleur nodig om een medicijn te kunnen ontwikkelen. Om in de tussentijd uitbraken te voorkomen zul je ziektes moeten behandelen: neem voor een actie een ziektesteen weg op de locatie waar je op dat moment bent. Het is een grote puzzel om precies vijf kaarten in een kleur bij een speler te krijgen. Je mag voor een actie een kaart aan een andere speler geven maar dan moet je beiden in diezelfde locatie aanwezig zijn.

Spelerskaarten aanvullen

Nadat je vier acties hebt genomen is het tijd om je hand aan te vullen. Je neemt twee kaarten van de gedekte stapel speelkaarten. Hopelijk trek je daar de juiste kleur of net die ene stad die je nodig hebt.

Dan slaat de paniek toe want er is een epidemie losgebarsten!

Verdeeld over de stapel speelkaarten bevindt zich namelijk een aantal epidemieën. Deze zorgen er voor dat het Pandemic ineens weer een stuk moelijker wordt. De infecties verspreiden zich in een hoger tempo en er duikt een brandhaard van besmettingen op in een stad die de dans tot nu toe was ontsprongen. Een van de meest briljante thematische mechanismes die ik als spellenliefhebber ben tegengekomen voltrekt zich bij de stap ‘verhevigen’. De tot nu toe geïnfecteerde steden in de aflegstapel worden namelijk geschud en weer bovenop de infectiestapel gelegd. Dit betekent dat de locaties waar al zoveel goed werk is gedaan, zich kunnen opmaken voor een tweede golf. Die kaarten zullen namelijk in de volgende fase alweer snel omgedraaid worden.

Infecteer steden

De laatste stap bestaat uit het infecteren van een aantal steden. Afhankelijk van de infectiegraad worden er een aantal kaarten van de infectiestapel omgedraaid. Daar plaats je steeds een ziektesteen. Bij drie ziektestenen is de hele stad besmet en volgt er een uitbraak. Dit is een groot drama want hierdoor worden alle omliggende steden ook besmet en dit kan weer een kettingreactie op gang brengen.

Dan is de andere speler aan de beurt. Dit gaat zo door totdat voor alle vier de ziektes een medicijn is ontwikkeld. Dit is de enige manier om met je team van specialisten te winnen. Er zijn meerdere manieren om te verliezen: als er van een bepaalde kleur geen blokjes over zijn, de stapel met spelerskaarten op is of als er meer dan zeven uitbraken zijn geweest.

Wat vonden wij ervan?

Pandemic is een icoon in de bordspellenwereld. De gameplay is erg gebalanceerd, de productie is prachtig en zeer thematisch. Zo zijn er bijvoorbeeld gave gebeurteniskaarten die echt een uitkomst kunnen zijn in tijden van nood.

De herspeelbaarheid is ook groot vanwege de afwisselende mix van karakters en beginsetup. Daarnaast zijn er een aantal uitbreidingen beschikbaar en zijn er diverse spin-offs gebaseerd op dit spel. Je kunt zelfs de moeilijkheidsgraad aanpassen door met meer epidemiekaarten te spelen.

Niet iedereen is fan van samenwerkingsspellen en soms is het echt frustrerend als je na een half uur erachter komt dat je kansloos bent verslagen door een tsunami aan ziektestenen. Toch kan ik dit spel namens mijn kids en gamegroep van harte aanbevelen. Was je handen nog eens goed en test zelf of je ook van mening bent dat Pandemic met afstand het beste coöperatieve bordspel is dat er bestaat. Ik weet zeker dat bij het afdoen van je mondkapje een grote smile zal verschijnen.

Meer Asmodee? Ken je Jaipur al?

Pandemic

35,-
8.5

Kwaliteit

9.0/10

Prijs

7.5/10

Speelplezier

9.0/10

Pros

  • Zeer thematisch
  • Prachtige productie
  • Spannend

Cons

  • Coöperatief is niet voor iedereen

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.