999 Games Reviews Spellen en Puzzels

Port Royal | Tactisch kaartspel van 999 Games

Port Royal | Tactisch kaartspel van 999 Games 30 december 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Port Royal

Wij zijn thuis gek op vlotte en niet al te ingewikkelde kaartspellen! En we hebben een nieuwe favoriet: Port Royal van 999 Games. In dit spel draait alles om hoeveel risico je wilt nemen. Lees vandaag onze review!

Port Royal

In de doos vind je 120 speelkaarten en de spelregels. In Port Royal proberen spelers gouden munten te verzamelen om verschillende karakters te kunnen ronselen. Deze geven je voordelen tijdens het spel. Daarnaast leveren ze, net als expedities, overwinningspunten op. Deze kunnen spelers leiden naar de winst. Je kunt het spel spelen met twee tot vijf spelers. Per speler moet je ongeveer tien minuten speeltijd rekenen. Port Royal wordt aangeraden voor iedereen van acht jaar en ouder.

Er zijn vier verschillende soorten kaarten: karakters, schepen, expedities en belastingverhogingen. Op de achterkant van al deze kaarten staan gouden munten. Alle kaarten schud je door elkaar aan het begin van het spel. Vervolgens krijgt elke speler ieder drie gouden munten. Tijdens elke ronde heb je een actieve speler. Deze voert in zijn of haar beurt twee fases uit.

Fases

De eerste fase is ontdekken en de tweede fase is handelen en ronselen. De actieve speler trekt één kaart van de gedekte trekstapel en legt deze open midden op tafel. Dit is de eerste kaart van het havenaanbod. De speler beslist nu of hij/zij doorgaat of stopt. De eventueel getrokken kaarten moeten ook open op tafel gelegd worden. Dit gaat zo door totdat de speler vrijwillig stopt of er twee schepen van dezelfde kleur worden getrokken. Gebeurt dit laatste, dan is de beurt van de speler direct voorbij en volgt er geen fase twee. Stopt de speler vrijwilliger, dan komt fase twee.

Port Royal

In fase twee mag kan de actieve speler één, twee of drie kaarten uit het havenaanbod nemen. Daarna krijgen de andere spelers de kans om elk één kaart uit het aanbod te nemen. Het aantal kaarten dat de actieve speler mag pakken, hangt af van het aantal verschillende kleuren schepen dat is getrokken. Op deze manier kunnen spelers kaarten kopen en/of munten verdienen. Zo krijg je steeds meer voordelen. Koop je bijvoorbeeld zwaarden, dan kun je schepen verjagen. Koop je een karakter, dan krijg je de voordelen daarvan. Ook kun je proberen om expedities te kopen. Uiteindelijk is het de bedoeling om twaalf overwinningspunten te halen. Degene die dat als eerste doet, is de winnaar.

Wat vinden wij van het spel?

Port Royal is een snel en tactisch kaartspel. Het is ook een beetje gokken. Want hoe lang ga je door met kaarten trekken in de eerste ronde? Het uitleggen van de spelregels kost even wat tijd door alle karakters en de betekenissen van sommige kaarten. Maar eigenlijk wijst het spel zich daarna vanzelf. Het spel is anders dan anders en vergt naast gokken wel degelijk tactiek. Een leuk en snel kaartspel dat hier zeker vaker uit de spelletjeskast gehaald gaat worden!

Port Royal

Uitbreiding

Kun je niet genoeg krijgen van het basisspel? Er is ook een uitbreiding verkrijgbaar. In deze uitbreiding moet je ook functies vervullen. Dit kan tegen elkaar, maar ook samen. Ook is het spel alleen te spelen dankzij deze uitbreiding! Het brengt ook nog nieuwe karakters en schepen met zich mee.

Meer 999 Games? Lees hier onze review van Don Juan.

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.