999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels Verlopen winacties

Queensland | Leuk solo of met meerdere spelers!

Queensland | Leuk solo of met meerdere spelers! 20 december 20228 Comments

Edward (41) is vader van Logan en Zoey en is gek op sport. In zijn vrije tijd loopt hij graag hard.

Queensland

In de jaren ’30 van de twintigste eeuw werden in Australië vanuit Hawaï de uiterst giftige Cane toads geïntroduceerd om de suikerrietplantages te beschermen tegen een keversoort die de planten aanvrat. Deze exotische reuzenpad had echter geen natuurlijke vijanden en deed helemaal niets met de kevers; er was voldoende ander voedsel. Bovendien trokken de padden massaal weg van de boerderijen naar de waterpartijen om zich daar voor te planten. Zodoende ontstond er een ware paddenplaag die tot op de dag van vandaag voortduurt. De Cane Toad werd zo het symbool van de invasieve soort. Het was direct zaak om zoveel mogelijk padden te vangen om te voorkomen dat de plaag nog groter werd. Het is het verhaal van dit spel van 999 Games. In Queensland probeert iedere speler een boerderij met suikerriet- en graanvelden tot een goedlopend bedrijf uit te bouwen. Maar het land wordt door de padden overspoeld! En niet een paar, nee heel veel padden!

Dit zit er in de doos

1 kompastableau met scorespoor
1 markttableau
4 scorestenen in de spelerskleuren
1 roze scoresteen voor het solospel
4 sets van 4 starttegels in de spelerskleuren
4 ’50/100 punten’- tegels
50 boerderijtegels
60 houten padden
4 overzichtskaarten
De spelregels (in het Duits, Frans, Engels, Spaans en Nederlands)
De solospelregels (in het Duits, Frans, Engels, Spaans en Nederlands)

Zo speel je Queensland

Kort gezegd komt het er in Queensland op neer dat je precies vijf padden in een vijver moet verzamelen. Dit levert maximale punten op en verwijdert de padden direct weer uit het spel. Zitten er meer padden in de vijver, dan krijgt de speler minder punten.

Aan het eind van het spel worden alle tegens met padden erop uit het spel verwijderd. Vervolgens scoren de andere spelers punten voor de overgebleven lege vijvers, maar ook voor het grootste complete veld van het elke soort en van diverse boerderijkenmerken. De winnaar is de speler met de meeste punten.

Ik zal het iets uitgebreider uitleggen, het spel bestaat eigenlijk uit vier fasen per beurt:

1. Een tegel leggen
2. Padden toevoegen en verplaatsen
3. Scoren
4. Markt aanvullen

Elke speler begint met zijn eigen boerderij van vier tegels. Daarop zijn verschillende landschappen te zijn, namelijk suikerrietvelden, graanvelden en/of aarde. En je ziet een vijver.

Fase 1: Een tegel leggen

In het midden van de tafel ligt een markttableau met daarop drie open tegels. De speler die aan de beurt is, oftewel de ‘actieve speler’ kiest één van deze tegels en legt deze grenzend aan zijn boerderij. Daarbij is het belangrijk dat de landschappen op elkaar passen. Je kan dus geen graan tegen suikerriet leggen. De tekening moet als het ware in elkaar overlopen (Voor degenen die Carcassonne kennen, dezelfde manier van aanleggen geldt ook in dit spel).

Op de tegels kunnen naast de landschappen ook nog boerderijkenmerken te zien zijn, namelijk: koeien, vogelverschrikkers of trekkers. Als je daarvan bepaalde sets maakt kun je aan het eind extra punten krijgen. Maar daar kom ik later op terug.

Fase 2: Padden toevoegen en verplaatsen

Bij het markttableau met de drie tegels staan padden afgebeeld, namelijk 1, 2 of 3. Als je de tegel bij de twee padden kiest, moet je twee padden pakken uit de voorraad. Die moet de speler vervolgens op de zojuist neergelegde tegel leggen.
Daarna moet dezelfde speler alle padden op zijn boerderij verplaatsen. Op de tegel die de speler heeft neergelegd aan zijn boerderij, staat een pijl. Die geeft aan hoe de kikkersoort verplaatst moet worden, namelijk naar het noorden, zuiden, westen of oosten. Het pijltje geeft nog meer informatie aan:

Queensland

Bij een enkel pijltje zoals hierboven moet de actieve speler alle padden 1 tegel in de richting van de pijl verplaatsen. Bij een dubbele verplaatsing moet de actieve speler alle padden twee tegels in die richting verplaatsen en bij de blauwe pijl met de mannetjes moet de speler eerst alle padden 1 tegel verplaatsen en daarna moet alle andere spelers ook een optie kiezen. Of ze verplaatsen alle padden in dezelfde richting mee of ze doen niks.

Fase 3: Scoren

Zodra een vijver na alle verplaatsingen vijf of meer padden bevat, scoort de speler punten. Dat kan ook zijn als je op dat moment niet de actieve speler bent.

Je kijkt dan hoeveel padden er in de waterplas zitten.
– Bij precies vijf padden krijg je vijf punten
– Bij 6 of meer padden krijg je drie punten

De padden worden vervolgens weer in de voorraad gelegd.

Fase 4: Markt aanvullen

Alle tegels op het markttableau worden naar rechts verschoven en daarna wordt de markt weer aangevuld met tegels van de gedekte stapels naast het speelbord.

Zodra het markttableau niet meer kan worden aangevuld, is het spel direct voorbij.

De eindtelling

Als het spel is geëindigd wordt gekeken wie de meeste punten heeft. Je kunt die verdienen op verschillende manieren:

A. Minste padden: De speler met de minste padden op zijn boerderij krijgt drie punten
B. Meeste padden: De speler met de meeste padden verliest drie punten
C. Eén suikerrietveld: Iedere speler scoort voor zijn eigen boerderij punten voor één compleet suikerrietveld (dus hij moet helemaal af zijn en mag geen open zijde hebben). Voor elke tegel in dit veld scoor je twee punten en soms zelfs vier.
D. Eén graanveld: hierbij geldt dezelfde telling als bij het suikerrietveld (C).
E. Boerderijkenmerken: iedere speler krijgt aan de hand van een puntenschema in de spelregels punten voor de koeien, vogelverschrikkers en trekkers in zijn boerderij. Hoe meer kenmerken, hoe meer punten. Oplopend tot 10 punten.
F. Vijvers: Elke vijver is een punt waard

De winnaar met de meeste punten wint! Zo’n potje van Queensland met meerdere spelers duurt ongeveer 45 minuten en is goed te spelen vanaf een jaar of 10.

De solo variant

Het leuke is dat Queensland ook alleen te spelen is. De regels zijn dan net even anders! En je kunt het steeds moeilijker maken. Je begint eerst met het beginnersniveau, daarna volgt het spel voor gevorderden en daarna is er nog een expert scenario.

Het solospel wordt gespeeld in scenario’s. Van tevoren bepaal je welk scenario je speelt en daarbij krijg je dan een opdracht. Bijvoorbeeld scenario ‘de suikerrietoogster’ zijn, waarbij je een suikerrietveld van 11 punten moet maken of ‘de vijvergraver’ waarbij je minimaal 8 vijvers moet hebben aan het eind van het spel.

Het spel verloopt in dezelfde fasen als het basisspel, maar er zijn een paar aanpassingen. Zo is het scoren van punten anders en ook nog verschillend per niveau. Daarnaast wordt de markt volledig ververst in plaats van per gepakte tegel.

Dit vind ik ervan

Thuis spelen we al jaren Carcassonne en de verschillende varianten die daarop te vinden zijn. Queensland vind ik eigenlijk heel veel op Carcassonne lijken. Elementen die ik bij Carcassonne leuk vind, vind ik ook hier weer leuk. Een leuk landje aanleggen als een puzzel, bepaalde dingen sparen en hopen dat je precies de tegel pakt die je nodig hebt.
Het bijgevoegde element in dit spel zijn de padden. Dat maakt het ontzettend leuk, want je moet nu heel erg nadenken hoe je een tegel neerlegt. Je moet er namelijk voor zorgen dat de padden in je vijver komen en het liefste ook nog per vijf. Daardoor vind ik bij Queensland het tactische element sterker dan bij Carcassonne, waar het ook nog veel om geluk draait.

De vormgeving is ook mooi en ik vind de prijs ook erg realistisch voor een dergelijk spel. Dat het makkelijk uit te leggen is, is leuk voor als je weer eens met vrienden wat nieuws wilt proberen en niet eerst samen een uur naar een boekje wil staren. Zeker een leuke, laagdrempelige aanrader!

Meer review van spellen van 999 Games? Lees hier onze review van Manhattan.

Edward (41) is vader van Logan en Zoey en is gek op sport. In zijn vrije tijd loopt hij graag hard.

8 comments

 1. Heel graag doe ik mee voor dit leuke spel.
  Mijn kleinkinderen zijn dol op spelletjes en ik ook.
  Om privéredenen heb ik geen Social Media, maar hoop ondanks dat mee te mogen doen

 2. 🌲🎅💕❄⛄✨🎁🎀🌲🎅💕❄⛄✨🎁🎀

  Wat een geweldig leuke actie hebben jullie georganiseerd.
  Dit is zeker niet verkeerd.
  Mocht ik dit winnen dan is mijn gezin helemaal buiten zinnen. 🌞

  Ik maak dan ook heel graag kans op dit leuke Queensland spel,
  Ja spelletjes spelen willen mijn kinderen wel.
  Ik ga heel hard duimen! 🍀

  Iedereen alvast een gelukkig 2023!

  🌲🎅💕❄⛄✨🎁🎀🌲🎅💕❄⛄✨🎁🎀🌲🎅💕

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.