Asmodee Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Spellen en Puzzels

Samen handelen op vakantie met Jaipur!

Samen handelen op vakantie met Jaipur! 8 juli 2021Leave a comment

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Jaipur

Met de zomervakantie in het vooruitzicht is er geen betere tijd om spelletjes te spelen. Wij nemen op vakantie altijd een stapel spellen mee die je met z’n tweeën kan spelen en Jaipur van Asmodee is ook zo’n spel! Jaipur is één van de spellen die je ook vindt op het nieuwe platform Unbox Now.

Jaipur speelt vlot weg en is makkelijk te leren. Bij Jaipur hoop je de persoonlijke handelaar van de Maharadja te worden. Dat waren Indische vorsten. Je wordt zo’n handelaar door aan het einde van een ronde rijker te zijn dan je tegenspeler. Dat doe je door te kopen en te verkopen.

Dit zit er in de doos

In het handig ingedeelde doosje van Jaipur vind je:

– 50 goederenkaarten (diamant, goud, zilver, stof, kruiden, leder)
– 11 kamelenkaarten
– 38 goederenfiches
– 1 kameelfiche
– 18 bonusfiches
– 3 Zegels van Uitmuntendheid
– Nederlandse en Franse spelregels

Het spel van Asmodee is geschikt voor twee spelers, vanaf 10 jaar en duurt ongeveer 30 minuten.

Zo bereid je het spel voor

In het midden van de tafel leg je drie kameelkaarten neer en vervolgens schud je de rest van de kaarten door elkaar. Beide spelers krijgen vijf kaarten en daarna wordt de markt (waar de kamelen liggen) van de gesloten trekstapel aangevuld tot vijf kaarten.

De spelers kijken of ze kamelen op hand hebben en leggen deze open voor hun neer. Dit is hun kudde. Naast de markt worden de gekleurde goederenfiches neergelegd. Dat moet aflopend, dus de hoogste getallen bovenop zodat je die als eerste pakt.

Daar tussen komen ook de bonusfiches (die met het blauwe randje en kaartjes erop). Het zijn drie stapeltjes met verschillende waarden; namelijk drie, vier en vijf. Ook ligt er een kameelfiche. Naast de markt komen nog de drie Zegels van Uitmuntendheid te liggen.

Beginnen maar!

Eigenlijk is Jaipur vrij simpel. Je kunt twee dingen doen: namelijk kaarten nemen OF kaarten verkopen. Daarna ben je klaar en is je tegenspeler aan de beurt.

Kaarten nemen:

Als je kaarten neemt zijn er drie opties:

– Je neemt één goederenkaart
Pak een goederenkaart uit de markt en legt daarvoor in de plaats een nieuwe kaart van de trekstapel terug.

– Je neemt meerdere goederenkaarten
Je neemt alle goederenkaarten die je wilt op je hand. Dat mogen ook kaarten van verschillende kleuren zijn. Vervolgens leg je hetzelfde aantal kaarten terug uit je hand. Dat mogen ook kamelen zijn of een combinatie van beide.

– Je neemt alle kameelkaarten
Neem alle kameelkaarten die er liggen in je kudde en vul de markt aan met de bovenste kaarten van de trekstapel.

Belangrijk om te onthouden: aan het einde van de beurt mag je nooit meer dan zeven kaarten op hand hebben.

Kaarten verkopen

Om kaarten te verkopen kies je één goederentype (dus kleur) en leg je van dat type zoveel kaarten als je wilt open op de aflegstapel. Je neemt een fiche voor elke kaart die je verkocht hebt. Dus als je twee gele (gouden) kaarten verkoopt, krijg je twee gele fiches. Beginnend met het bovenste fiche (dus met het hoogste waarde). De fiches leg je voor je neer. Als je meer dan drie kaarten verkoopt neem je ook nog een bonusfiche. Daarop staan kaartjes afgebeeld. Afhankelijk van het aantal kaarten dat je verkoopt pak je het bijbehorende fiche met daarop drie, vier of vijf kaartjes.

Deze bonusfiches hebben op de achterkant een cijfer staan van roepies. Bij de lagere fiches is dat een waarde van 1 tot en met 3 en dat aantal loopt bij de hogere fiches op tot tien roepies.

Bij de verkoop gelden wel wat regels: bij de duurste goederen (diamant, goud en zilver) moet je er minimaal twee verkopen en je mag maar één soort per keer verkopen.

Het spel eindigt als er drie typen goederenfiches op zijn of als er niet meer genoeg kaarten zijn om de markt weer tot vijf aan te vullen.

De speler met de grootste kamelenkudde krijgt het kameelfiche die vijf roepies waard is. De spelers draaien daarna hun fiches om. Ze tellen wie de meeste roepies heeft en dus de rijkste handelaar is. Die persoon krijgt een Zegel van Uitmuntendheid.

Het spel eindigt direct als een speler twee Zegels van Uitmuntendheid bezit. Als dat nog niet zo is wordt er een nieuwe ronde gestart.

Dit vind ik van het spel

Jaipur heeft me leuk verrast. Het is een vlot spel en toch zit er nog diepgang in. Wanneer moet je verkopen, zijn kamelen handig en als ik een kaart pak wat komt er dan te liggen voor mijn tegenspeler? Het spel heeft door de markt een aardige geluksfactor, maar is toch in balans door de tactische opties.

Wat ik er ook leuk aan vind is dat het snel te snappen is. Je moet wel even kleine uitzonderingen onthouden, maar dat gaat na één keer echt wel goed.

Het enige dat ik verwarrend vind is dat er in de regels staat dat je je kamelen in het begin open op tafel legt in je kudde en dat als je kameelkaarten uit de markt pakt je deze toevoegt aan je kudde. Daarmee lijkt het er dus op dat je kudde te zien is voor je tegenspeler. Vervolgens staat er aan het einde van de regels: ‘Spelers hoeven hun tegenspeler niet te laten weten hoeveel kamelen men bezit’. Betekent dat dat ik toch geen kudde hoef neer te leggen? Of dat ik de kaarten zo strak op elkaar moet leggen dat ze niet meer te tellen zijn?

Verder is het spel hartstikke leuk en duidelijk. Het fijne formaat van Jaipur maakt dat je hem ook zo in je koffer mee kunt nemen op vakantie. Kijk op Unbox Now voor meer fijne tips voor de vakantie!

Meer Asmodee? Ken je de gratis Print & Play al?

Jaipur

€19,99
8

Tactische mogelijkheden

8.0/10

Vormgeving en indeling doos

8.5/10

Begrijpelijkheid

7.5/10

Pros

  • Vormgeving
  • Mogelijkheden
  • Begrijpelijkheid

Cons

  • Voorbereidingstijd

Hanna is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Ze is getrouwd, heeft drie kinderen en is gek op bordspellen. Verliezen vindt ze lastig. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.