999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Savannah Park van 999 Games | Review

Savannah Park van 999 Games | Review 30 september 2022Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

De inhoud

Wist jij dat de dieren die op de Afrikaanse savannes leven het niet makkelijk hebben? Zo moeten ze op zoek naar bomen en struiken voor beschutting, is toegang tot water schaars en ze kunnen ook nog eens te maken krijgen met bosbranden. In het bordspel Savannah Park van 999 Games ga jij de best mogelijke situatie voor jouw kudde proberen te realiseren!

Het bordspel Savannah Park

In het spel Savannah Park draait het dus om kuddes. Denk hierbij aan kuddes giraffen, olifanten, struisvogels, zebra’s en ga maar door. Alle dieren kunnen alleen overleven in de juiste leefomstandigheden. Creëer jij de grootste kudde en fijnste leefomstandigheden? Dan zou jij dit spel wel eens kunnen gaan winnen. Wij kregen het spel toegestuurd om te testen en vertellen je er alles over.

Savannah Park het bordspel - 999 Games

De inhoud

Zoals wij inmiddels van 999 Games gewend zijn is het weer een heel uitgebreid bordspel, waarbij overal aan is gedacht. In de doos vind je dan ook: 4 opbergdoosjes, 4 speelborden, 168 fiches (per speler 33 dierfiches), 6 boomfiches en 3 bosbrandfiches, 1 score speelbord, 12 speelfiguren, 4 stokstaartjes, 4 boerinnen, 4 leeuwen en de spelregels.

De inhoud

Hoe werkt Savannah Park?

Het bordspel Savannah Park bevat veel spelonderdelen. De eerste keer spelen zorgt voor even wat extra werk. Zo moet je alle fiches losmaken en de opbergdoosjes in elkaar vouwen. Hiervoor vind je een hele duidelijk stappenplan in de doos.

Fiches
Doosjes vouwen

Na de eenmalige voorbereidingen is het tijd om het bordspel klaar te zetten. Te beginnen met het centrale spelbord dat wordt gebruikt voor de puntentelling. Leg deze in het midden van de tafel en plaats de boerinnen van alle spelers op dit spelbord. Verder hebben alle spelers van dit spel een eigen spelbord en de eigen dierenfiches. Leg je spelbord klaar, pak de 33 dierentegels, schud deze en plaats ze met de gele zijde naar boven op het spelbord. Je start linksboven en eindigt rechtsonder én je plaatst geen tegels op de voorgedrukte tegels (dus niet op de boom- en bosbrandvelden). Plaats het stokstaartje op je persoonlijke spelbord en je bent klaar om te beginnen.

Savannah Park het bordspel - 999 Games

Doel van het spel: probeer de grootste aaneengesloten kudde te creëren. Kuddes brengen punten op als er minimaal één waterbron aanwezig is. Hoe meer waterbronnen, hoe meer punten.

Maar hoe zorg je dan voor grote kuddes? Dit doe je door om de beurt een spelbeurt uit te voeren. De speler die aan de beurt is neemt één van zijn diertegels van het spelbord. De speler benoemt de tegel, bijvoorbeeld ‘2 olifanten’ en zet zijn stokstaartje op de plek waar hij de tegel vandaan heeft gepakt. Alle overige spelers doen hetzelfde, ook zij pakken de ‘2 olifanten’ en plaatsen het stokstaartje. Het is nu tijd om de weggenomen tegen elders te plaatsen (dit mag niet op de plek waar nu het stokstaartje staat). Je mag de tegel op alle velden plaatsen, met uitzondering van de velden met rotsen en bosbranden. De tegel wordt omgedraaid en dus niet met de gele kant teruggeplaatst, maar met de kleur van jouw stokstaartje. Zo weet je dat die tegel al gespeeld is en nu vast op het speelbord ligt. Vanaf nu kiezen de spelers om de beurt een tegel en plaatsen deze op het spelbord. Is de laatste tegel omgedraaid, dan eindigt het spel en is het tijd voor de puntentelling.

Savannah Park

Waar moet je op letten? Je hebt de bosbrand tegels al voorbij horen komen. Je hebt ze in 3 varianten, een kleine (1) bosbrand, een middelmatige (2) bosbrand en de grote (3) bosbrand. Om dieren van de bosbranden te beschermen moet je ze tactisch plaatsen. Neem bijvoorbeeld de ‘2 olifanten’ tegel. Plaats je deze bij de middelmatige (2) bosbrand, dan tellen deze olifanten uiteindelijk niet mee bij de puntentelling. Leg je ze bij de kleine (1) bosbrand of bij de grote (3) bosbrand, dan overleven ze het wel! Plaats je dieren dus tactisch. Ook de bomen en de rotsen leveren extra punten op als je daar geen dieren op plaatst. Dus probeer je dieren zo handig mogelijk te plaatsen om volledige grote kuddes te creëren.

Gedurende het spel

Tijd voor de puntentelling. Die doe je door eerste alle velden met de bosbranden te bekijken. Alle aangrenzende velden mogen niet hetzelfde aantal dieren hebben als de bosbranden. Liggen deze tegels er wel dan moet je ze van je speelbord halen. Nu is het tijd voor de punten, voor alle grasvelden die nog zichtbaar zijn krijg je 1 punt en voor alle boomvelden krijg je 3 punten. Vervolgens wordt er gekeken naar de kuddes. Voor alle 6 de diersoorten kijkt iedereen naar de grote van de kudde (waar tenminste één waterbron aanwezig is) en je telt het aantal dieren. Het aantal dieren vermenigvuldig je vervolgens met het aantal waterbronnen. Bijvoorbeeld een kudde met 8 olifanten en twee waterbronnen geeft je 16 punten. Het aantal punten houd je bij op het puntenbord dat je in het midden van de tafel hebt gelegd.

De puntentelling

Wat vinden wij van Savannah Park?

Samen met Jamie (10) en Fenna (8) ging ik aan de slag. De spelvoorbereiding en de spelregels zijn wat mij betreft eenvoudig te volgen. Zeker als je start met spelen heb je de spelregels zo onder de knie. Bij de kinderen merkte ik na het spelen van een aantal tegels al dat ze tactisch begonnen te spelen.

Savannah Park

En al snel zagen ze de lol van dit spel in. Een groot voordeel van dit spel is ook dat je bijna niet hoeft te wachten. Iedereen voert tegelijkertijd een actie uit, waardoor je je niet verveelt. Het houdt de snelheid in het spel. Het bordspel Savannah Park draait niet om anderen dwarsbomen, maar echt voor jezelf puzzelen om zoveel mogelijk punten te scoren. Dit kan je ook in je eentje doen, want dit spel is ook alleen te spelen. En het spel heeft meerdere varianten, waaronder een kindervariant en varianten die het nog moeilijker maken door de leeuwen aan het spel toe te voegen. Een aanrader dus!

En wat ik ook altijd erg leuk vind, is dat er niet alleen aandacht is besteed aan het spel zelf. Maar ook aan het opbergen van de spelonderdelen. Hoe leuk ziet Savannah Park er opgeruimd uit?!

Ingepakt
Hebben jullie Savannah Park al eens gespeeld?

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.