999 Games Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

Similo: Mythen | Werk samen en vind het juiste karakter

Similo: Mythen | Werk samen en vind het juiste karakter 3 juni 2022Leave a comment

Judith is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 38 jaar en moeder van Luuk (9). Judith reist voor haar tijdschrift Duiken de hele wereld over.

Similo Mythen 7

In het kaartspel Similo: Mythen moeten spelers samenwerken om het juiste karakter te achterhalen. Similo: Mythen is een spel van 999 Games dat je met twee tot acht spelers kunt spelen. Een spelletje duurt het slechts 10 minuten. En alvast een tipje van de sluier: het is ontzettend leuk!

Similo: Mythen

Hoe gaat het in z’n werk? In het spel is één speler de tipgever. De andere spelers zijn de raders. Aan het begin van het spel trekt de tipgever één kaart uit een gedekte stapel. Deze bekijkt hij of zij. Welke kaart het is, moet geheim blijven voor de raders! Daarna trekt de tipgever nog 11 kaarten en schudt de geheime kaart hier doorheen. De karakters worden in drie rijen van vier op tafel gelegd. Vervolgens trekt de tipgever nog vijf kaarten die hij in zijn hand neemt. De tipgever mag het hele spel niet praten!

Elke ronde speelt de tipgever één aanwijzing (een kaart uit de hand), waarna de raders één of meerdere kaarten uit het speelveld halen. Pakken ze het geheime karakter? Dan heeft iedereen verloren. Slagen ze erin om het geheime karakter als laatste over te houden? Dan wint iedereen.

Aanwijzingen

Als de tipgever een kaart speelt, dan kan hij/zij alleen aangeven of de kaart overeenkomsten heeft met het gezochte karakter of juist verschillen. Dit mag niet door te praten, maar door de kaart horizontaal of verticaal te plaatsen. Nu is er geen vaststaand stramien hoe dit gespeeld moet worden. Wat hetzelfde is of verschilt, is dus volledig afhankelijk van de fantasie van de tipgever en of de raders deze gedachtengang ook bedenken. Dus leg je een kaart neer omdat je iets wilt zeggen over de achtergrond van een kaart? Of juist of het een mannelijk of vrouwelijk karakter is? Of gooi je het meer op uiterlijke kenmerken zoals wel of geen baard? De tipgever moet dus héél goed nadenken welke kaart er neer wordt gelegd.

Wat vinden wij van het spel?

Similo: Mythen is een erg mooi ontworpen kaartspel. De karakters zien er allemaal schitterend uit en spreken tot de verbeelding. Ondanks dat de basis van het spel vrij simpel is, vergt het best nog wat denkwerk. Als tipgever moet je nadenken welke tip je speelt en of het duidelijk genoeg is voor de raders om te snappen wat ze je probeert te vertellen. Ook de raders moeten goed blijven nadenken welke karakters zij afleggen. Naarmate je meerdere spellen speelt met dezelfde mensen, leer je elkaars gedachtengang kennen en dat maakt het spelen extra leuk. Het spel duurt niet zo lang en je pakt het er makkelijk even bij tijdens een avond met vrienden. Het is ook zo uitgelegd. Het spel kost slechts 10 – 12 euro en is dat geld meer dan waard!

Er zijn overigens meerdere versies van Similo. Deze kun je ook met elkaar combineren! Zo is er Similo: Sprookjes, Dieren en Historie.

Meer 999 Games? Lees hier alles over Dominion.

Judith is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 38 jaar en moeder van Luuk (9). Judith reist voor haar tijdschrift Duiken de hele wereld over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.