Boeken, School en Vrije tijd Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar

Smaakspoken | Leerzaam boek over smaak

Smaakspoken | Leerzaam boek over smaak 22 juni 2021Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 38 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (6) en Jasmijn (4).

Smaakspoken

We hebben al heel wat kinderboeken voorbij zien komen, maar een boek over smaak; dat is wel erg origineel! Het verhaal van Smaakspoken draait helemaal om smaak. Het is een leerzaam (voorlees)boek en vandaag lees je er alles over bij ons!

Smaakspoken

Smaakspoken is een boek van Daan Faber & José Luis García Lechner. Het draait allemaal om Puck. Zij is negen jaar en woont samen met haar vader, chef Maro, boven zijn populaire restaurant. Na het overlijden van haar moeder, leven ze er nu met zijn tweetjes. Puck mist haar moeder verschrikkelijk en haar vader is altijd druk aan het werk. Ze wil niets liever dan hem helpen, maar hij vindt haar nog te jong, want ‘goed proeven moet je leren’. Als Puck op een avond dit verdriet deelt met haar kat, komt de eerste van zeven Smaakspoken op bezoek. Deze kleurrijke figuren – zout, pittig, zuur, vet, umami, bitter en zoet – ontvoeren Puck naar hun werelden. Ze leren haar daar alles over hun unieke krachten. Maar kunnen zij Puck zo goed leren proeven, dat ze Maro eindelijk mag helpen in zijn keuken?

Wat vinden wij van het boek?

Onze kinderen zijn 6 en 4 en dus nog veel te klein om dit boek zelf te lezen. Maar dat maakt niet uit, want elke avond lees ik voor uit Smaakspoken. Het is een ontzettend interessant boek en nog erg leerzaam ook. Zo leer je van alles; waar komt zout vandaan en wat is umami eigenlijk? Ieder Smaakspook vertegenwoordigt een eigen smaak en zo leren de kinderen van alles. Ook is het een feest der herkenning voor de kinderen op sommige vlakken. Mijn man maakt bijvoorbeeld zelf sambal dus daarmee werd gelijk een link gelegd toen het Smaakspook dat voor pittig staat voorbij kwam in het boek. Het geeft uiteraard ook een extra impuls voor kinderen om zelf meer eten te proeven. Want ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier is het toch al snel ‘wat de boer niet kent, dat eet hij niet’. Smaakspoken kan ook in dat soort kwesties een extra tactiek zijn om kinderen beter te laten eten.

Smaakspoken

Daarnaast moeten de illustraties in Smaakspoken zeker ook benoemd worden. Het boek heeft namelijk een hele eigen stijl en ziet er ontzettend goed uit!! Daarnaast is het gewoon erg goed geschreven en boeiend en leerzaam. Zeker een aanrader dus!

Meer lezen? Ken je het boek Racen met Snelle Sam – De Klapper al?

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 38 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (6) en Jasmijn (4).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.