Informatief & Tips

Speelgoed voor kinderen met astma

Speelgoed voor kinderen met astma 5 mei 2020Leave a comment

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 37 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (6) en Jasmijn (3).

Speelgoed voor kinderen met astma

Het is vandaag Wereld Astma dag. Een dag waarop meer aandacht wordt gevraag voor Astma en aanverwante aandoeningen. Natuurlijk willen kinderen met astma ook graag spelen. En gelukkig kan dat. Wel moet even worden nagedacht over het materiaal waar het speelgoed van is gemaakt want niet ieder materiaal is geschikt. Gelukkig is daar de Stichting SpeelGoed Nederland. Die stichting maakte een folder met informatie over speelgoed voor kinderen met astma.

Speelgoed voor kinderen met astma

Welk speelgoed is geschikt voor kinderen met astma? En welk type speelgoed is juist ongeschikt? Gelukkig blijkt in de praktijk dat met een paar duidelijke maatregelen en wat discipline een kind met astma net zo kan genieten van spelen en speelgoed als andere kinderen, aldus de Stichting SpeelGoed.

Hoe ontstaat astma?

Astma is een irritatie van de luchtwegen als een reactie op prikkels. Die prikkels kunnen al dan niet allergeen zijn. Niet-allergische prikkels zijn bijvoorbeeld tabaksrook of mist, kou, chloor, verflucht, braadlucht, parfum. Stoffen waar een allergie voor ontwikkeld kan worden zijn met name: de huisstofmijt in huisstof, huidschilfers van huisdieren, stuifmeel en pollen, schimmelsporen of bepaalde voedselbestanddelen.

De reactie is meestal benauwdheid of een piepende ademhaling, hoesten of huiduitslag (eczeem). Ook spanning, inspanning of luchtweginfecties kunnen klachten veroorzaken. Kortademigheid is de meest herkenbare reactie. Een kind kan hier op zo’n moment medicijnen tegen gebruiken.

Pas op voor stof!

Huisstofmijt is in ongeveer driekwart van de gevallen de boosdoener. Mijten gedijen goed in een warm en vochtig klimaat, en in stof. Zorg dus dat speelgoed wordt opgeborgen in afsluitbare kasten of bakken. Ook open boekenplanken zijn beruchte stofverzamelplaatsen! Bekijk de aanwezige knuffels en poppen kritisch: langharige, niet-wasbare exemplaren zijn minder geschikt speelgoed voor kinderen met astma.

Het is belangrijk om speelgoed goed schoon te maken! Onze onze eerdere blog daarover lees je tips over hoe je bijvoorbeeld knuffels en duplo goed schoonhoudt. Ook kun je uiteraard knuffels bij speciale allergiespeciaalzaak. Speelgoed voor kinderen met astma is er dus zeker, het vergt alleen enkele aanpassingen!

Nicole is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 37 jaar oud, getrouwd en moeder van Spencer (6) en Jasmijn (3).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.