Bouw en Constructie Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Elektriciteit ontdekken met Spektro | Review

Elektriciteit ontdekken met Spektro | Review 26 februari 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Elektriciteit ontdekken met Spektro

Spelenderwijs leren, daar zijn wij hier in huis groot fan van! En dit kan heel goed met Spektro. Jamie (8) en Fenna (6) dachten eerst wat moeten wij met deze Spektro starterset? Deze vraag sloeg al gauw om in enthousiasme en ze gingen aan de slag!

Wat is Spektro?

Het kan maar zo zijn dat je nog nooit van Spektro hebt gehoord, dit had ik namelijk ook niet! Met Spektro leer je elektrische schakelingen bouwen vanaf een tekening. Zo leren kinderen spelenderwijs elektriciteit ontdekken. Door eenvoudige drukknoopverbindingen worden eenvoudige schakelingen gemaakt met leuke uitkomsten tot gevolg. Laat een lamp branden, een propeller draaien of maak geluiden!

Elektriciteit ontdekken met Spektro

De inhoud

Wij kochten de Spektro starterset voor Jamie (8). Jamie is gek op proefjes dus dit leek ons een leuke aanvulling. In de Spektro starterset vind je allerlei onderdelen: verbindingsonderdelen (1,2,3,4,5 en 6 lang), bodemplaat, propeller, geluid gestuurde schakelaar, schuifschaklaar, drukschakelaar, licht gestuurde schakelaar, LED, batterijhouden, luidspreker, motor, lampje, weerstand 100 Ohm, verbindingsdraden, muziek geïntegreerd circuit, geluidseffect geïntegreerd circuit, alarm geïntegreerd circuit en een handleiding.

De inhoud

Hoe werkt het?

In de Spektro starterset vind je een handleiding. In deze handleiding zijn meer dan 20 opgaven te vinden waarin kinderen stap voor stap leren hoe eenvoudige elektrische schakelingen werken. Zo kan je stroom laten lopen of onderbreken en verschillende geluidseffecten laten klinken.

De handleiding

Het enige wat je hier voor hoeft te doen is de schakeling uit de handleiding na te bouwen. Op de tekening zie je precies welke onderdelen je nodig hebt en waar je deze moet plaatsen. De onderdelen hebben ook namen, zo staat B1 voor debatterij, S1 voor schakelaar 1 en L1 voor een lamp. Deze letters staan ook op de onderdelen dus je ziet heel snel welk onderdeel je nodig hebt.

Spektro

Je maakt de tekening na door de onderdelen met de drukknoopverbindingen aan elkaar te bevestigen. Dit haal je ook weer eenvoudig van elkaar af, waardoor je heel veel verschillende schakelingen kunt bouwen!

Drukverbindingen

Ervaring met de Spektro starterset

Jamie begon heel enthousiast met het bouwen. En eigenlijk gaat dat ook heel makkelijk. Kijk goed naar de tekening en de onderdelen (let op + en -). Zodra je alle onderdelen op de juiste plek hebt neergezet kun je de drukknop of schakelaar gebruiken om elektriciteit aan te zetten. En de vraag is wat er dan gebeurd! De eerste schakeling die Jamie maakte zorgde voor een vliegende propeller, hoe tof!

Elektriciteit ontdekken met Spektro

Maar je kan ook schakelingen maken die zorgen voor licht, er is een schakeling die een soort ventilator maakt en je kan met geluid aan de gang. En bij al deze opdrachten staat extra toelichting om kinderen spelenderwijs meer te leren over elektriciteit. De kwaliteit van de onderdelen is ook super, de Spektro starterset gaat ongetwijfeld meerdere generaties mee.

Extra informatie

Ook leuk om te lezen: 7x het leukste educatieve speelgoed

Nadat Fenna (6) haar broer bezig zag wilde ze ook aan de slag. Hoewel zij nog niet helemaal weet hoe alles precies werkt is het nabouwen van de tekening ook voor haar prima te doen. Met wat uitleg van papa en mama leert ook zij al steeds meer over elektriciteit. Wat ons betreft is de Spektro starterset echt een uitdaging. Wij gaan op zoek naar de uitbreidingen (helaas nu veel al uitverkocht) en dan gaan we verder experimenteren!

Spektro

Ps. Het is speelgoed, dus ja Spektro is helemaal veilig! Je hebt 2 AA batterijen nodig en die zorgen voor een laag voltage aan spanning. Helemaal veilig, dus kinderen kunnen lekker experimenteren!

Hebben jullie de Spektro starterset al in huis?

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.