Overige

Taalhelden van het spelwoud | Review

Taalhelden van het spelwoud | Review 15 september 2021Leave a comment

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Taalhelden - Kidsweek - Just Entertainment

Begrijpend lezen is een schoolvak dat hier in huis niet als favoriet naar voren komt. Jamie (9) en Fenna (7) vinden dat soms nog best een uitdaging, maar gelukkig hebben we hulp van het nieuwe spel ‘Taalhelden van het spelwoud’! Dit educatieve spel helpt kinderen spelenderwijs bij het begrijpend lezen.

Taalhelden van het spelwoud

Het educatieve spel Taalhelden is op de markt gebracht door Just Entertainment een weekkrant Kidsweek. Het spel is te spelen op verschillende niveaus: niveau 1 voor de kinderen vanaf groep 4 tot niveau 3 voor kinderen in groep 7 en 8. Het spel is op school maar natuurlijk ook thuis te spelen en bevat een boekje met maar liefst 60 teksten om te oefenen.

Taalhelden - Kidsweek - Just Entertainment

In het spel Taalhelden draait het allemaal om samen in actie komen om de monsters in het spelwoud te verslaan. Het spelwoud zit vol met gevaarlijke monsters dus alleen verslagen kunnen worden door de echte taalhelden. Kies je favoriete held, creëer je eigen woud en werk samen om de monsters te verslaan. Oefen je eerst even als team, dan kan je daarna ook nog tegen elkaar spelen om te zien wie de meeste steren verdiend.

De inhoud

Wij kregen de mogelijkheid om het spel Taalhelden te testen, we kunnen je alles vertellen over dit spel. Om te beginnen de inhoud! Het spel bevat geen spelbord, dit creëer je met de bijgeleverde kaarten. Verder heb je taalhelden fiches met standaard, hartjes (levens), een teamblad en de handleiding.

De inhoud

Hoe werkt het spel Taalhelden?

Om te starten kiest elke speler een taalheld, de startkaart wordt op tafel gelegd, iedere speler krijgt 3 hartjes en de kaarten worden geschud. Geef elke speler 4 kaarten en het spel kan beginnen!

Startopstelling

Als je aan de beurt ben mag je twee acties uitvoeren:

  • Je mag een routekaart neerleggen om een pad te maken
  • Je mag naar een monster toelopen en het duel aangaan

Twee hele simpele acties, maar let op: de kaarten mogen maar op één manier neergelegd worden, dus niet draaien en er een rotzooi van maken. En het duelleren met een monster betekent wel vragen beantwoorden over een tekst (begrijpend lezen ;)). Gelukkig is dat laatste iets wat de ouders, meer door hebben. Over ouders gesproken, een ouder die het spel begeleid of zelf mee speelt is wel aan te raden.

Taalhelden

Terug naar het duel, want daar draait het om. Vooraf kies je een tekst uit het boekje met spelregels. Alle vragen die je gaat spelen hebben hier betrekking op. Elk monster stelt je drie vragen, als je er tenminste drie wilt spelen. Én je hebt levens, de hartjes, nodig. Speel jij je eerste duel alle drie de vragen, dan zal je daarna op zoek moeten naar nieuwe levens. Deze vind je in de schatkisten die op de kaarten staan die je elke ronde mag neerleggen.

Verhaaltje

Hoe win je het spel? Door zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. Voor elk goed antwoord ontvang je een ster en aan het einde van het spel tel je deze op om de highscore te berekenen. En dan staat er een highscore om in het volgende potje te verbreken!

Schatkisten

Wat vinden wij van het spel?

Samen met Fenna (7) die net gestart is in groep 4 gingen we aan de slag met Taalhelden in het spelwoud. Het feit dat je achter monsters aan moet om ze te verslaan was voor Fenna genoeg motivatie om enthousiast te starten met het spel. In het begin was het vooral een route bouwen, tot de monsterkaarten op tafel kwamen te liggen. Al snel volgde het eerste duel waarbij we direct voor de drie vragen gingen.

Begrijpend lezen

Dan is het tijd om samen aan de slag te gaan. Vooraf heb je een tekst uit het boekje gekozen en dat gebruik je om de vragen te beantwoorden. Al snel raak je in gesprek over taal. Zonder dat Fenna het door had leerde ze wat een alinea is en een tekst analyseren om vragen te beantwoorden. Je mag de tekst er namelijk gerust bijhouden op zoek naar antwoorden. Het spel Taalhelden zorgt er absoluut voor dat kinderen spelenderwijs met taal bezig zijn. Ook Jamie (9) kwam zich er na een tijdje mee bemoeien, want het klonk toch wel interessant!

Ook interessant om te lezen: Woordbluf | Bedenk de langste woorden of bluf!

HEt leuke is ook dat Jamie, zit in groep 6, ook op zijn niveau mee kan spelen. Dus de vragen worden steeds lastiger, maar samen zijn ze goed op te lossen. Geef je het goede antwoord dan versla je het monster en verdien je sterren. Zeker voor kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen is dit een hele leuke manier om te oefenen!

Channa is mede-oprichtster van AllesOverSpeelgoed.nl. Zij is 32 jaar oud, getrouwd en moeder van Jamie (8 jaar) & Fenna (6 jaar). Verslaafd aan Netflix en gek op geocachen, speelgoed & schrijven!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.