Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Terug naar de oertijd: een KNOTS-gek avontuur!

Terug naar de oertijd: een KNOTS-gek avontuur! 3 juli 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Knots

Hoera! Vorige week viel het laatste boek van uitgeverij Billy Bones bij ons thuis op de mat. Het boek heet Knots en is van schrijver Tijs van Marle. De naam van een jongetje dat opgroeit in de oertijd en dat is geen makkie. Hij heeft te maken met zijn kleine, irritante, drukke zusje Tuf, sneeuwleeuwen en de gevaarlijke oerkies. Een boek vol avonturen met het jongetje met de naam van een krijger, maar in het echt iets minder stoer is dan zijn naam doet geloven. 

Waar gaat Knots over?

Wanneer Knots onverwacht vrienden wordt met Freddie de Oerkie en zij samen sneeuwleeuw Tip moeten redden, besluit Knots dat het tijd is om zichzelf te bewijzen. Onderweg moet Knots op hol geslagen mammoeten trotseren, gevaarlijke klauwkrokodillen ontwijken en giebelende lachkikkers negeren. En niet te vergeten… zijn irritante zusje Tuf in bedwang houden. Misschien is Knots wel veel stoerder dan hij zelf denkt?”

Wat vinden we van het boek?

Boeken van uitgeverij Billy Bones vallen hier thuis eigenlijk altijd wel in de smaak. En dat is met Knots niet anders. De dingen waar Knots tegen aanloopt in het leven zijn eigenlijk voor iedereen wel herkenbaar. Door je naam of hoe je eruit ziet of wat je familie doet, heeft iedereen een bepaald beeld van je. En jij herkent jezelf daar helemaal niet in. Zo is Knots zijn opa is oerberoemde krijger omdat hij de laatste sneeuwleeuw heeft gedood. Maar Knots voelt zich lang niet zo stoer als zijn opa en wil eigenlijk helemaal geen stoere krijger zijn.

Hij lijkt slimmer dan veel van zijn generatiegenoten en neemt niet alles wat zijn juf Broeg vertelt, voor waar aan. Eerst zien en dan geloven! Maar even alle mamoetdrollen op een stokje. Het boek staat bol van de humor, draait om samenwerken en vriendschap en stimuleert kinderen om zelf na te denken. Wat mij betreft supergoed advies voor de jonge generatie. Freddie de Oerkie zou eigenlijk een vijand moeten zijn van Knots, maar hij blijkt eigenlijk heel aardig en slim en uiteindelijk een supergoede vriend. Daarnaast is het een echt avontuur in een tijdperk wat niet vaak aan bod komt in kinderboeken. Dat maakt het extra spannend; een wereld met oermensen, grotschilderingen, sneeuwleeuwen en andere gevaren.

Schrijver Tijs van Marle is bij veel kinderen bekend omdat hij ook de schrijver is van de Mees Kees – Dummie de mummie, en Superjuffie-films. Je merkt dat hij met zijn manier van schrijven het jonge publiek aanspreekt. Het is duidelijk, vlot, grappig en helder. Afgewisseld met leuke illustraties van Esther van denk Brink. Het boek is prima zelf te lezen vanaf acht jaar. Wat mij betreft echt een aanrader voor in de boekenkast!

Meer lezen van Billy Bones? Lees hier meer over Echte Duiven pikken het niet.

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (8).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.