Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

Voetstappen in de donkere nacht | Spannend avontuur vol geschiedenis

Voetstappen in de donkere nacht | Spannend avontuur vol geschiedenis 11 juni 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (7).

Voetstappen in de donkere nacht

Voetstappen in de donkere nacht. Dat klinkt eigenlijk als de titel van een volwassen thriller van Nicci French. Maar dat is het niet. Het is het nieuwe kinderboek van Rindert Kromhout. Het speelt zich af in het Rome van vroeger en is een avontuurlijk boek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Rome, geschiedenis en kunst; superleuke combinatie voor een kinderboek. 

Voetstappen in de donkere nacht

Voetstappen in de donkere nacht gaat dus over Rome en overal aan de standbeelden in de stad hangen plotseling verboden protestbriefjes. De ‘sprekende beelden’ beklagen zich over de enorme verschillen tussen arm en rijk. Het volk begint te morren en de woedende machthebbers maken jacht op de briefschrijvers. Wanneer de kinderen Renzo en Lucia ontdekken dat hun ouders erachter zitten en het verspreiden van de briefjes steeds gevaarlijker wordt, nemen zij deze taak op zich. Want wie verdenkt er nu een jongen met een voetbal? Of een meisje dat haar weggelopen kat zoekt?

Ik zal maar meteen zeggen dat ik als ouder dit boek echt fantastisch vind. Niet alleen omdat ik Rome de mooiste stad van Europa vind en geïnteresseerd ben in kunst en geschiedenis. Maar ook omdat het deels op waargebeurde historie is gebaseerd. De beelden in het boek bestaan echt, het verhaal is deels waargebeurd en is ook aandacht voor culturele tradities die nu nog steeds bestaan. 

Dat maakt het een leerzaam boek. Je leert iets over vroeger, over een ander land en over de cultuur van dat land. Het verhaal is spannend en soms een klein beetje gruwelijk. Zo wordt van één van de protesteerders de hand afgehakt en alle ouders in de gevangenis gegooid zonder dat er door de machthebbers gedacht wordt aan de achtergebleven kinderen. Vayèn vroeg op een gegeven moment niet meer naar Rome, omdat er alleen maar arme mensen woonden. Dus de uitleg van de schrijver over waar het verhaal vandaan komt; is niet geheel overbodig. 

Ik heb Voetstappen in de donkere nacht voorgelezen, er komen af en toe lastige woorden in voor. Vayèn vond het een leuk en spannend verhaal, maar vond dat er wel iets meer tekeningen in mochten voorkomen. De briefjes die worden opgehangen, zie je ook echt als briefjes terug in het boek en dat maakt het afwisselend. Echt een aanrader als je op zoek bent naar een spannend, leuk en leerzaam boek. 

Meer lezen met Karlijn en Vayèn? Lees hier hun review van Oscar en de grote hondvoering.

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (7).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.