Boeken, School en Vrije tijd Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

(Voor)Leestip: Oscar en de grote hondvoering

(Voor)Leestip: Oscar en de grote hondvoering 2 mei 2021Leave a comment

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (7).

Spannend, leuk, grappig en hondvriendelijk. Dat is in het kort de conclusie van Vayèn (7) na het lezen van ‘Oscar en de grote hondvoering’ van schrijver Alan MacDonald. Het tweede deel in de serie over bijzonder slimme en pratende hond Oscar en zijn baasje en goede vriend Sam.

Eerst even wat korte feitjes. Het boek heeft 168 pagina’s, is geschikt voor kinderen vanaf acht jaar en kan vanaf die leeftijd zelf gelezen worden. Uitgever Billy Bones zet achterop altijd een aantal steekwoorden die het boek kort samenvatten. Voor dit boek zijn dat humor, vriendschap en heldendaden. Vayèn heeft het boek trouwens niet zelf gelezen, de voorkant trok haar niet zo aan. Dat is op zich logisch, want alles wat momenteel niet roze is of prinsessen en hartjes bevat is stom. Maar toen we eenmaal begonnen, was ze verkocht. En op een gegeven moment werd het zo spannend dat we het ‘één hoofdstuk per avond’ maar hebben losgelaten en de laatste drie hoofdstukken ‘gebinged’ hebben. 

Waar gaat het boek over?

De vader van Sam is uitvinder en heeft een nieuw plan: een eethuis aan het strand met een wel heel bijzonder menu; toast, toast en toast. Want eigenlijk is dat het enige wat hij kan maken. De vader van Sam staat niet echt bekend om zijn briljante ideeën en het eethuis aan het strand wat hij heeft gekocht is in een heel slechte staat. Maar zijn vader ziet het helemaal zitten. Maar terwijl zijn vader aan het klussen is, heeft Sam heel andere dingen aan zijn hoofd. Want van de ene op de andere dag verdwijnen er honden op een geheimzinnige manier. Lukt het Sam en Oscar om de ontvoerders te ontmaskeren en de honden veilig thuis te brengen?

Wat vinden we ervan?

Na een stroef begin, beviel het boek uiteindelijk heel goed. Ik hoopte eigenlijk dat Vayèn het boek zelf ging lezen. Maar ik merk dat ze daarvoor misschien nog iets te jong was. Boeken met afwisseling tussen lettertypes en waar kleine tekeningetjes toegevoegd zijn, maken lezen voor haar leuk. Dat zorgt ervoor dat ze geïnteresseerd blijft en dat ze blijft lezen. Er staan trouwens wel heel mooie illustraties in, maar die beslaan vrijwel de hele bladzijde en voor je zover bent moet je eerst een aantal bladzijden tekst door. 

Maar als voorleesboek was Oscar en de grote hondvoering een groot succes. Uiteindelijk konden we niet meer wachten hoe het boek zou eindigen en hebben we als een gek het boek uitgelezen. Sowieso is het handig om te weten dat je niet eerst het eerste deel hoeft te lezen voor je aan het tweede begint. Wij hadden namelijk niet eens door dat er een eerste deel was, voor ik deze review ging schrijven.

Het is heel grappig om de vriendschap te zien tussen Sam en zijn trouwe viervoeter Oscar. En dat Sam soms vergeet dat het eigenlijk heel raar is dat zijn hond praat, terwijl hij het wel voor zijn omgeving geheim wil houden. Daarnaast heeft het boek een happy end en dat is natuurlijk heel belangrijk. Wij zijn in ieder geval ontzettend benieuwd welke avonturen Oscar en Sam nog gaan beleven. Wanneer komt het volgende deel uit?

Meer lezen met Karlijn en Vayèn? Ken je De TikTok Challenge al?

Karlijn is gastblogger bij Alles Over Speelgoed. Zij is 34 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters: Laurie (4) en Vayen (7).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.