Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Gasha | De Japanse Balletjesautomaat

Gasha | De Japanse Balletjesautomaat 27 november 2022Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Gasha

In Gasha sta je als het ware voor een automaat vol met van die surpriseballetjes. Krijg je het robotmannetje dat je supergraag wilt, of moet je het doen met een maffe sushi-sleutelhanger? Dit spel brengt door een leuk systeem diezelfde spanning. Je zou Gasha volgens de makers ook met hele jonge kinderen kunnen spelen. Ik heb dit spel gespeeld met mijn gezin, maar ik heb ook geobserveerd hoe een groepje zeer jonge kinderen dit zelfstandig probeerde. ‘Als dat maar goed gaat,’ dacht ik.

Inhoud van Gasha

In het vrolijke doosje vind je:

  • 75 Gasha kaarten
  • 16 bonus fiches
  • 35 beloningskaarten

De spelregels, die in het Nederlands en Duits bijgeleverd worden, zijn helder geschreven. Het is duidelijk dat dit spelletje is bedoeld voor jongere kinderen. Je kunt Gasha wel met z’n zessen spelen!

Hoe speel je Gasha?

Elke speler begint met vier Gasha kaarten in de hand. In het midden van de tafel liggen vier trekstapels. Daarnaast liggen vier opengedraaide beloningskaarten. Hierop staat een aantal punten (sterren) die je probeert te verdienen. Ook ligt er een aantal bonusfiches.

Een speelbeurt is eigenlijk heel simpel: Je mag OF twee Gasha kaarten trekken van de stapels OF je mag een beloningskaart claimen.

Gasha kaarten trekken

Het trekken van de Gasha kaarten is waar dit spel zich, wat mij betreft, onderscheidt van andere spelletjes. De kaarten zijn namelijk dubbelzijdig. Op de bovenkant van de kaart is een automaat afgebeeld met daarop de mogelijke cadeautjes. Bijvoorbeeld: een robotmannetje en een radijs-sleutelhanger. Je wilt graag de radijs, maar krijg je die ook? Je hebt steeds de helft of een derde kans. Eenmaal in je hand zie je wat er op de achterkant staat. Yes! Je had het radijsje!

Opdrachten vervullen

Je kunt ook een van de openliggende puntenkaarten claimen. Heb je de juiste speeltjes in je hand gespaard, dan leg je deze af en pak je de bijbehorende beloningskaart. Op veel van de beloningskaarten staan ook van die kermis-tickets afgebeeld. Heb je twee halve tickets bij elkaar gespaard, dan krijg je een bonusfiche. Dit zijn bijvoorbeeld jokers die je in kunt zetten, directe punten of een extra beurt.

Het spel eindigt als de Gasha kaarten, fiches of opdrachtkaarten op zijn. Degene met de meeste sterren, wint.

Wat vonden wij ervan?

De spanning die een kind ervaart als deze voor zo’n balletjesautomaat staat, wordt echt feilloos in dit spel nagebootst. De scores liggen vaak dicht bij elkaar en er is weinig downtime tussen de beurten. Het spel doet dus wat het belooft. De kunst is om de tickets goed te combineren en de bonussen optimaal te benutten. Tactisch gezien zit daar de winst.

Nog simpelere regels

Ik heb ook de proef op de som genomen en mijn dochter Rebekka (9) de rol gegeven van spelleider. Ze mocht de bijgeleverde vereenvoudigde spelregels helemaal zelfstandig uitleggen aan een paar jongere kinderen tussen de vier en de zeven jaar. Eenmaal aan de gang speelden ze een prima zelfstandig spel en Rebekka’s jongere nichtje won ook nog. Het werkt gewoon. Wel is kaarten in de hand houden een uitdaging voor die kleine handjes, maar daar zijn oplossingen voor. De kids hebben erg genoten en vragen geregeld naar nog een potje. Gasha is snel, spannend en vrolijk. Echt een leuk cadeautje voor de jongere spelers.

Meer reviews van spellen van Gamin’ Biz? Lees hier Ton zijn review van Wild Cards.

Gasha

+/- 17 euro
8

Prijs/Kwaliteit

7.0/10

Speelplezier

9.0/10

Herspeelbaarheid

8.0/10

Pros

  • Spannend spelsysteem
  • Speelbaar met jonge kids
  • Tot wel zes spelers

Cons

  • Beetje prijzig

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 43 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (16), Timo (13) en Rebekka (11). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.