Reviews Speelgoed voor kinderen van 7 t/m 8 jaar Speelgoed voor kinderen van 9 t/m 12 jaar Speelgoed voor kinderen vanaf 13 jaar Spellen en Puzzels

Supercats | Een handjevol katten redt de wereld

Supercats | Een handjevol katten redt de wereld 30 mei 2020Leave a comment

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 42 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (15), Timo (12) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Supercats

De gevreesde Robodog is van plan een einde te maken aan alle kattenvoerfabrieken over de hele wereld. In het spel Supercats van White Goblin Games kruip je in de huid van een held die met zijn vijf Supercats de wereld wil redden van de ondergang.

Inhoud

Supercats wordt geleverd in een klein doosje en bevat 55 speelkaarten en een overzichtelijk spelregelboekje. Je kunt het spelletje spelen met drie tot zes spelers en de leeftijd is 8+. Een potje duurt ongeveer tien minuten.

Hoe speel je Supercats?

Het spelletje wordt in twee fasen gespeeld. In het eerste gedeelte willen alle spelers ervoor zorgen dat ze het snelst hun team van vijf Supercats geactiveerd hebben. Iedereen heeft vijf eigen katten voor zich liggen op hun normale kant. De afbeeldingen op de kaartjes zijn schattig getekend en de verschillende katten zijn nu nog ‘poeslief’.

Dan roepen alle spelers tegelijk SU-PER-CATS! en steken ze hun hand met 0 tot 5 uitgestrekte vingers uit. Het spelsysteem doet erg denken aan ‘steen papier schaar’. Degene met het hoogste aantal mag een actie uitvoeren, maar dit mag alleen als hij de enige was die voor die optie koos.

Een actie in Supercats bestaat eigenlijk altijd uit het omdraaien van een van je katten naar de superkant. Soms krijg je een bonus of mag je zelfs een kaart van een andere speler terugdraaien. Een omgedraaide kaart telt als Supercat en is klaar voor de strijd tegen Robodog. Er wordt net zo lang doorgespeeld  tot een van de spelers zijn vijfde kaart omdraait. Deze speler wordt de held en fase twee start: ‘Het gevecht’.

Bijzonder aan dit spel is dat de held vanaf nu tegen alle andere spelers speelt in een soort van eindstrijd. De andere spelers spelen gezamenlijk als handlangers van Robodog. Deze gevaarlijk uitziende robothond wordt gecreëerd door een puzzel van twaalf kaarten. Alle spelers kiezen wederom een getal, vergelijkbaar met de eerste fase maar roepen nu tegelijk RO-BO-DOG!

De held probeert een uniek aantal vingers op te steken. Lukt dat, dan mag hij dat aantal kaarten wegnemen van de Robodog puzzel. Heeft een van de andere spelers dat door en steekt deze hetzelfde aantal op, dan verliest de held een van zijn katten. Dit gaat door tot Robodog verslagen is of alle Supercats zijn teruggedraaid. In dat geval winnen alle andere spelers.

Wat vonden wij ervan?

Direct na het eerste potje Supercats vroegen de kinderen: “Zullen we het nog een keertje doen? Please?”. Voor mij is dit altijd een goede indicatie of ze het leuk vonden. Geen verassing, want tijdens het spel was iedereen de hele tijd betrokken en enthousiast. De illustraties spreken tot de verbeelding en het spelsysteem werkt gewoon erg goed. Een potje duurt net iets meer dan tien minuten en dit vind ik een groot pluspunt. Daarbij blijft het spannend tot het eind. Een ander pluspunt is dat je het tot wel zes spelers kan spelen en werkt ook dan prima. Ook de kwaliteit van de kaartjes is goed te noemen.

We hebben het nu een aantal keren gespeeld en het is wat ons betreft een blijvertje die zeker vaker op tafel zal verschijnen.

Meer White Goblin Games? Ken je Watergate al?

Supercats

13,99
8.3

Kwaliteit

8.5/10

Prijs

7.0/10

Speelplezier

9.5/10

Pros

  • Spannend van begin tot eind
  • Speelduur 10 minuten
  • Speelbaar tot wel 6 spelers

Cons

  • Prijs wat aan de hoge kant

Ton is gym- en godsdienstleraar van beroep. Hij is 42 jaar oud, getrouwd met spellenliefhebber Mirjam en vader van drie kinderen: Samuel (15), Timo (12) en Rebekka (10). Naast sporten en vissen is bordspellen spelen zijn echte passie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.